Фейсбук пусна нова функционалност за "чистене" на лични данни от платформата

Фейсбук пусна нова функционалност за "чистене" на лични данни от платформата

Повече от година след като Марк Зукърбърг тества нов инструмент, който да помогне на потребителите да "чистят" своята история от платформата, той най-после е достъпен. Някои обаче може да се разочароват от ограничената му функционалност, пише Си Ен Ен.

Във вторник от компанията казаха, че дават инструмент, с който потребителите да управляват данните, които приложенията и които сайтовете събират за тях чрез Фейсбук. Потребителите обаче няма да могат да трият тези данни напълно.

Вместо това просто се дава възможност на потребителя да разграничи информацията от неговия/нейния профил. В резултат Фейсбук няма да знае кои сайтове е посещавал потребителят или какво е правил там, но данните ще съществуват на сървърите на Фейсбук без да идентифицират конкретен профил.

За първи път ФБ обяви плановете си за новата функционалност през май 2018 г. като реакция на трупащите се притеснения за личната информация след скандала с Кеймбридж Аналитика - фирмата за политически проучвания, която получи данните на милиони потребители. От Фейсбук първоначално обявиха, че ще отнеме "няколко месеца" да създадат този инструмент, но мина повече от година.

Пред журналисти беше обяснено, че функционалността се разработва по-бавно от очакваното, защото трябва да се препроектират системите на Фейсбук и да се обмисли как да се процедира с данните на потребителите.

Дори в момента инструментът не е напълно достъпен за всички потребители. За начало Off-Facebook Activity, както се казва функционалността, ще бъде достъпен за потребителите в Ирландия, Южна Корея и Испания и ще се разпространява постепенно по целия свят през "идващите месеци".

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?