Фейсбук се срина

Страницата на световната социална мрежа Фейсбук остана недостъпна за българските потребители в продължение на около един час - от 9.00 до 10.00 часа в сряда. Подобна е ситуацията в цяла Европа, след като най-голямата платформа за микроблогинг Туитър бе залята от оплаквания.

Оплакванията идват от Германия, Великобритания, Ирландия, Холандия, Швеция, Гърция, Турция и Русия. Извън континента има информация за прекъснат достъп в Египет, ЮАР и Обединените арабски емирства. В България някои потребители имаха непрекъснат достъп, при други имаше сривове.

Все още няма официална информация от Фейсбук, но неофициално за причина за сриването на връзката се смята проблем с два от сървърите на социалната мрежа, които поради техническа неизправност са спрели да отговарят на потребителски поисквания.

Все още не е отхвърлена и спекулацията, че сривът в работата на Фейсбук може да се дължи на арестите на активисти от хакерската групировка Anonymous ("Анонимните"). Преди ден стана ясно, че лидерът на хакерската група Хектор Монсегур е работил като информатор на ФБР и е станал причина за настоящия удар срещу движението.

Anonymous на няколко пъти заплашваха с атаки срещу социалната мрежа. Последната закана бе, че атаката ще се проведе на 28 януари, тъй като Фейсбук не защитава правата на потребителите и техните лични данни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят