Фейсбук ще дава предимство на авторски новини от първа ръка

Фейсбук ще дава предимство на авторски новини от първа ръка

Социалната мрежа Фейсбук ще дава приоритет на информации, базиращи се на източник от първа ръка и написани от идентифицирани журналисти. Това се казва в изявление на социалната мрежа, която се опитва да направи чистка на дезинформацията и на заблуждаващото съдържание, предаде Франс прес.

"От днес актуализираме начина, по който новините се подреждат в новинарския ни раздел News feed, за да се изкачат нагоре автентични репортажи и статии, публикувани по прозрачен начин", се казва в изявление на Фейсбук.

Когато различни статии са публикувани за една и съща новина, алгоритъм ще открие онази, която е най-често цитирана като източник на информацията и ще направи така, че тя да се появява най-отгоре.

Фейсбук обаче пояснява, че е въпрос на личен избор какво четат потребителите и повечето информации, които хората виждат в техния News Feed идват от източници, които те следват, или от източници, които техни приятели следват и това няма да се промени.

Изявлението идва след като социалната мрежа бе подложена на бойкот от редица свои рекламодатели и партньори, заради това, че не се предприемат достатъчно мерки срещу речта на омразата и расистките коментари от потребителите.

Прекратяването на рекламите от фирми като "Кока-Кола", телекома "Веризон", производителя "Юнилевър", "Старбъкс" и редица други доведе до загуби от около 7.2 млрд. долара за основния акционер и шеф на компанията Марк Зукърбърг, съобщи Блумбърг в края на седмицата.

Споделяне

Още от Общество

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?