Фейсбук ще продължи да събира лични данни

Фейсбук ще продължи да събира лични данни

Фейсбук ще продължи да събира информация от потребителите си, но и от хора, които не използват социалната мрежа, но поне веднъж са ползвали услугите и приложенията ѝ, съобщи пресслужбата на Европейския парламент, след като ръководителите на „Фейсбук” отговориха на 18 въпроса на евродепутатите.

Собственикът и създател на Фейсбук Марк Зукърбърг се яви на изслушване пред Европейския парламент във вторник. Разговорът продължи час и половина, като евродепутатите първо трябваше да зададат всичките си въпроси към Зукърбърг, на които впоследствие той да отговори.

Той обеща, че евродепутатите ще получат писмени отговори на въпросите, на които не е успял да отговори на изслушването. Изслушването беше по повод скандала с "Кеймбридж Аналитика", която работи за предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп. Компанията бе уличена в нелегалното източване на данните на над 87 млн. потребители на “Фейсбук”, които са били профилирани и използвани за разпространяване на политическа реклама.

Според данни на Европейския парламент, почти 3 млн. от засегнатите са европейски граждани. Зукърбърг потвърди, че Фейсбук ще се съобразява напълно с новия регламент за защита на личните данни в Европа (GDPR), който влиза в сила на 25 май.

Споделяне

Още от Свят