Фейсбук ще се бори срещу фалшивите новини във Франция преди наближаващите избори

Фейсбук ще се бори срещу фалшивите новини във Франция преди наближаващите избори

Фейсбук започна днес кампания за противодействие на фалшивите новини във Франция, след като социалната мрежа попадна във фокуса на вниманието преди наближаващите президентски избори, предаде Ройтерс.

Социалната мрежа ще работи с няколко водещи френски медии, включително агенция Франс прес, телевизия Бе Еф Ем, изданията "Експрес" и "Монд" и други, за да се направи така, че да  бъде намален броят на фалшивите новини.

Фейсбук стана обект на критики, че не е направила достатъчно да предотврати разпространението на невярна информация чрез своята интернет платформа по време на американските президентски избори и в отговор предприе мерки за разрешаване на проблема.

Във Франция се породи безпокойство, че както в САЩ е възможно да се появят хора, които да разпространяват невярна информация в навечерието на френските избори, чийто първи тур ще е през април, а вторият - през май.

В САЩ Фейсбук заяви, че потребителите ще могат по-лесно да отбелязват новинарски материали в лентата с новините, чието съдържание представлява измислица, и добави, че ще си сътрудничи с организации и медии като уебсайта за проверка на факти "Сноупс" (Snopes), Ей Би Си нюз и Асошиейтед прес при удостоверяване автентичността на дадена статия.

Миналия месец Зукърбърг започна инициатива за противодействие на фалшивите новини и в Германия, където властите изразиха безпокойство, че фалшивите новини и "насаждането на омраза" в интернет могат да повлияят върху резултатите от парламентарните избори през септември, на които канцлерът Ангела Меркел ще се опита да спечели четвърти мандат.

Споделяне

Още от IT