Фейсбук ще третира британските потребители като калифорнийци, избягва регулациите на ЕС

Фейсбук ще третира британските потребители като калифорнийци, избягва регулациите на ЕС

Фейсбук ще прехвърли британските си потребители на споразумения за ползване на социалната мрежа (user agreements) с корпоративната си централа в Калифорния. По този начин те вече няма да имат никакви взаимоотношения с ирландското подразделение на компанията, както е сега, и ще попаднат извън обхвата на европейските правила за личните данни, предаде Ройтерс.

Промяната влиза в сила от догодина и следва примера, зададен от "Гугъл" през февруари.

Тези две компании имат свои централи в Дъблин и поради това излизането на Великобритания ще внесе промени в правните отношения между нея и Ирландия, която остава в съюза.

Добре осведомени източници съобщиха пред Ройтерс за решението още преди това. Сега Фейсбук го потвърждава официално.

"Подобно на други компании Фейсбук се наложи да направи някои промени в отговор на Брекзит и ще прехвърли правните си задължения към британските потребители от Фейсбук - Ирландия към корпорацията Фейсбук. В механизмите за контрол на личните данни и в предлаганите на хората във Великобритания от Фейсбук услуги няма да настъпят никакви промени от това", заяви британското подразделение на компанията.

Британските потребители на Фейсбук ще останат в обхвата на законодателството на Обединеното кралство за защита на личните данни, което засега следва Общия регламент за защита на данните на Евросъюза. Фейсбук прави промяната донякъде и защото режимът за защита на личните данни на ЕС е един от най-строгите в света, споделиха добре осведомени източници. Европейските правила предоставят на потребителите високо равнище на контрол върху данните им.

Британските регулаторни органи заявиха, че са във връзка с Фейсбук и другите компании по въпросите, свързани с наближаващия Брекзит.

Говорител на Туитър заяви, че британските потребители на компанията ще продължат да бъдат обслужвани от централата ѝ в Дъблин.

Фейсбук ще уведоми потребителите си за промяната през следващите шест месеца.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?