Фейсбук ще започне да доставя интернет в Африка от Космоса през 2016 година

Фейсбук ще започне да доставя интернет в Африка от Космоса през 2016 година

Първоначалните планове на Фейсбук предвиждаха да свърже целия свят с интернет, произвеждайки собствени изкуствени спътници, но сега компанията е намерила и друго решение, пише TheNextWeb. Най-голямата социална мрежа се е споразумяла с Eutelsat да започне да доставя безплатен интернет в Африка чрез съществуващ сателит.

От Eutelsat посочват, че капацитетът на сателита ще осигури директна връзка, така че потребителите да имат достъп до интернет дори в най-отдалечените райони на континента.
Фейсбук работи и върху дронове, които да доставят интернет, но тестовете на тази технология едва сега започват.

Сателитният интернет достъп ще бъде предлаган чрез Internet.org - фондацията с идеална цел на Фейсбук, чиято цел е да свърже всички хора по света, които все още не са част от глобалната мрежа.
Наскоро Internet.org се изправи пред вълна от критики по въпросите на интернет неутралността, заради което редица компании оттеглиха подкрепата си за инициативата.

Разпространението на интернет в глобален мащаб забавя темповете си, най-вече заради трудностите да се свържат отдалечените региони. Фейсбук планира да се справи с този проблем, като първата крачка е партньорството с Eutelsat.

Споделяне

Още от Общество