"Фейсбук" спря 200 приложения заради злоупотреби с лични данни

"Фейсбук" спря 200 приложения заради злоупотреби с лични данни

Технологичният гигант "Фейсбук" спря временно около 200 приложения след обвиненията за злоупотреби с лична информация от консултантската компания "Кеймбридж Аналитика", съобщи ДПА.

До 2.7 млн. европейци вероятно са засегнати от злоупотребата с лични данни.

След като източник от "Кеймбридж Аналитика" заяви, че компанията неправомерно е използвала данните на милиони потребители на социалната мрежа за кампанията за "Брекзит" и предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп, през март директорът на "Фейсбук" Марк Зукърбърг обяви, че ще има разследване, както и проверка на външните приложения.

В обхвата на разследването са попаднали хиляди приложения, като около 200 са временно спрени в очакване на по-задълбочено разследване дали чрез тях не е злоупотребявано с данни, обявиха от "Фейсбук".

"Където открием доказателства, че едни или други приложения наистина са злоупотребявали с лична информация, ще ги забраним и ще уведомяваме хората. На хората ще бъде показвано дали те или техни приятели са инсталирали приложение, чрез което се е злоупотребявало с информация преди 2015 г. - точно както направихме в случая с "Кеймбридж Аналитика", уточниха от компанията.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?