Фейсбук тества нова функция за местни новини

Фейсбук тества нова функция за местни новини

Социалната мрежа Фейсбук разработва нова функция, която да информира потребителите за новините през проверени местни източници, съобщава androidauthority.com. Новата функция, наречена "Today in" ("Днес в") се изпробва за абонатите от шест града в Съединените щати – Ню Орлиънс, Литъл Рок, Билингс, Пеориа, Олимпиа и Бингхемтън.

Екипът за новини, като част от партньорската мрежа на компанията, популяризира източниците и избира съдържание, като използва смесица от човешка преценка и машинно обучение на изкуствен интелект. Внедряването на новата функция е част от инициативата за по-близко партньорство на Фейсбук с новинарските източници и журналистите, коментира координаторът на проекта – бившата журналистка от NBC News и CNN Кембъл Браун. В момента Браун се занимава с дейности в образованието.

Известната социална мрежа попадна под обществен и политически натиск след появилите се сериозни съмнения, че резултатите от изборите в САЩ през 2016 г. са били повлияни от безконтролното разпространение на манипулирана информация и пропаганда през каналите на социалните медии.

Въпреки че Фейсбук се анонсира като платформа за комуникация, а не като медийна компания, усилията за доставяне на надеждна информация на потребителите могат да се окажат от решаващо значение за бъдещето на социалните мрежи. По време на тестовия период Фейсбук поставя връзката за новини в менюто с други, по-малко използвани функции. Местните публикации с политическа тематика ще се показват редовно в емисиите на потребителите (дори и да не ги следват).

Ако новата функция се наложи, тя ще бъде внедрена по-широко и ще се позиционира на по-достъпно място в потребителския интерфейс.

Споделяне

Още по темата

Още от IT