Фейсбук, Туитър и Алфабет премахнаха профили с руска и иранска пропаганда

Фейсбук, Туитър и Алфабет премахнаха профили с руска и иранска пропаганда

Американските технологични гиганти Фейсбук, Туитър и Алфабет премахнаха стотици профили, разпространяващи иранска пропаганда в интернет, предаде Ройтерс.

Фейсбук отстрани 652 страници, групи и профили, свързани освен с Иран и с Русия, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки изявление на компанията.

Малко по-късно от Туитър обявиха, че са блокирали за "координирана манипулация" 284 акаунта. Много от тях, както изглежда, са от Иран.

Ден по-рано, в понеделник, Майкрософт съобщи за предполагаем руски опит за кибератаки срещу американски консервативни сайтове, припомня АП.

Мрежа от сайтове за фалшиви новини и профили във Фейсбук, Инстаграм, Гугъл Плюс и Ютюб е разпространявала информация по начин, отразяващ интересите на Иран. Кампанията е била насочена срещу потребители на социалните медии от САЩ, Великобритания, Латинска Америка и Близкия Изток, отбелязва Ройтерс, цитирайки доклад на компанията "ФайърАй Инк.", първа забелязала иранската пропаганда в интернет.

"Това показва, че не само Русия се занимава с подобна дейност", каза пред Ройтерс служителят на "ФайърАй Инк." Лий Фостър.

Русия бе уличена в аналогични кампании за упражняване на въздействие чрез интернет, като например опити за създаване на политическо разделение сред американските избиратели, посочва "ФайърАй Инк.".

Според компанията иранската пропаганда е била насочена срещу Израел и Саудитска Арабия, а също така е включвала и защита на благоприятни за Иран политики като например иранското ядрено споразумение.

Иранското постоянно представителство в ООН не отговори на молбата за коментар по случая.

Междувременно Фейсбук обяви, че е започнала да оценява надеждността на своите потребители.

Теса Лайънс - която е в мениджър в компанията, отговарящ за борбата с разпространяването на недостоверна информация - казала пред в. "Вашингтон пост", че създаването на рейтинг за надеждност на потребителите е част от кампанията на Фейсбук срещу фалшивите новини.

Прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията срещу Русия, че нейното разузнаване действа в социалните мрежи в интернет и се занимава с кибератаки. Той се спря на тази тема в отговор на изявлението на ръководството на Фейсбук, че е отстранило от мрежата редица акаунти, за които се смята, че били свързани с руското военно разузнаване, както и в отговор на твърденията на "Майкрософт" за руски кибератаки в навечерието на междинните избори в САЩ.


"Те сякаш се надпреварват да излизат с такива изявления, които са написани като под индиго. В тях няма никаква аргументация и ние не разбираме на какво се основават", подчерта Песков на брифинг в Москва, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят