Фейсбук въвежда мерки за борба срещу фалшивите новини в Германия

Сайтове с измислени новини са взели на прицел Меркел

Фейсбук въвежда мерки за борба срещу фалшивите новини в Германия

Германия ще е първата страна извън САЩ, в която ще бъдат изпробвани новите мерки на Фейсбук за борба с фалшивите новини. Социалната мрежа обяви стъпки за контрол върху разпространението на измислени информации преди парламентарните избори в Германия през тази година.

През следващите седмици най-голямата социална мрежа в света ще тества в Германия инструментите са филтриране на фалшиви новини, след успешното тиражиране на измислената история за това как тълпа от 1000 души подпалила най-старата германска църква, съобщи "Файненшъл таймс".

Германските потребители на Фейсбук сега ще могат да докладват, че определена публикация е фалшива, а тези сигнали ще бъдат изпращани към трета независима организация - разследващата медийна група "Коректив", която ще проверява фактите. Ако проверката покаже, че публикацията наистина е фалшива, тя ще бъде отбелязана като "спорна", със съответно придружаващо обяснение.

Алгоритъмът на Фейсбук няма да дава приоритет на "спорните" новини при разпространението им сред потребителите, които ще получават и предупреждение, ако решат да ги споделят.

Компанията заяви, че води разговори с германски медии и издателски групи за привличане на повече партньори.

Германското правителство вече изрази опасения, че изборите в страната могат да бъдат повлияни от фалшиви новини и кибератаки срещу политически сили, както стана в хода на предизборната кампания в САЩ. Така например съчинената история за това как папата е дал подкрепа за Доналд Тръмп се разпространи бързо в социалната мрежа по време на предизборната надпревара. Същевременно американските разузнавателни агенции излязоха с доклад, според който хакерските атаки срещу Демократическата партия на САЩ, зад които стои Русия, са имали за цел да повлияят на изборния резултат.

Миналия месец германското правителство съобщи, че планира закон, с който на Фейсбук ще се налагат глоби от над 500 000 евро за разпространение на фалшиви новини.

Канцлерът Ангела Меркел бе предупредена, че онлайн атаките и дезинформациите, идващи от Русия, могат да повлияят на предизборната кампания.

Германският правосъден министър Хейко Маас коментира в събота, че "фалшивите новини представляват заплаха за нашата култура на дебат" и допълни, че в някои крайни случаи ще се предвижда пет години затвор за отговорните за разпространяването на такива новини.

"Но социалните мрежи също имат задължение", каза той и поясни: "Не би могло да е в интерес на Фейсбук платформата ѝ да бъде ползвана за злоупотреби с цел разпространяването на лъжи и хейтърски кампании. Криминалното съдържание би трябвало да бъде незабавно заличавано веднага, след като е докладвано за него. И за потребителите би трябвало да е по-лесно да докладват за фалшиви новини."

Хана Тобърн от "Хъдзън институт", която е специалист по руска и източноевропейска политика, казва, че Германия страда от фалшиви новини поне от началото на миналата година. Тя смята, че от всички избори в Европа тази година, изборите в Германия ще бъдат "най-голямата мишена" за руснаците, тъй като Москва би искала да види Ангела Меркел извън властта.

Сайтове с фалшиви новини са взели на прицел Меркел

Обемът на дезинформацията в социалните мрежи по адрес на германския канцлер Ангела Меркел се е увеличил, заключава американският интернет портал "Бъзфийд", цитиран от германския в. "Ди Цайт".

"Бъзфийд" цитира свое изследване, което показва, че голяма част от новопоявяващите се в социалните мрежи новини за Меркел се разпространяват от сайтове с дясноекстремистки уклон, а също и от такива, които пропагандират различни конспиративни теории.

Новините в такива сайтове имат за цел да дискредитират германския канцлер. По правило те се фокусират върху позициите на Меркел по миграционната криза и отношението ѝ към исляма.

Сред германските сайтове, попадащи в тази категория, са посочени Deutsche Wirtschafts Nachrichten, Anonymousnews.ru, noch.info и Kopp Verlag.

Последният, например, в миналото разпространи фалшива информация за това, че германското правителство ще изплаща пожизнени социални помощи на пристигналите в страната бежанци.

Фалшиви новини за Меркал в социалните мрежи разпространяват и англоезични сайтове като yesimright.com, shoebat.com и endingthefed.com. Голяма част от тях са създадени през последните две години.

Така например фалшивата публикация в сайта Your News Wire във Фейсбук, в която се твърди, че в миналото Меркел си направила селфи с терорист, е споделена 32 хиляди пъти в социалната мрежа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа