Фейсбук за собственика на "Юлен": А Дарт Вейдър притежава ГЕРБ

Подигравки, смешни коментари и колажи провокира във Фейсбук изненадващата новина, оповестена в понеделник от екоминистерството, че скиорът Марк Жирардели се е разкрил като собственик на дружеството "Такс сървисиз лимитед", мажоритарен акционер в "Юлен", който е концесионер на ски зоната в Банско. Договорът за концесията на част от Националния парк "Пирин" е остро критикуван през годините, а правителство на Бойко Борисов за пореден път обещава да го промени.

Жирардели отказа да обяви от кого е купил офшорката през 2016 г.,, тъй като бил подписал декларация за конфиденциалност. Разкриването си чак сега обясни с това, че никой не го бил питал, макар че този въпрос е поставян многократно в публичното пространство, както и пред Министерския съвет, БНБ, екоминистерството. Съмнението, че Жирардели е подставено лице, на което е платено като по-приемлив вариант за собственик от безработния кипърец Георгиус Георгиу, е част от повечето коментари в социалните мрежи. Подозренията са, че Жирардели се обявява като инвеститор, когото Борисов побърза да хареса, за да може обществеността да погледне по-благосклонно на предстоящите преговори за промяна на договора за концесията, вписаната в който площ е значително по-малка от реално позлваната от "Юлен" територия в парк "Пирин".

Шегите във Фейсбук включват колажи и порноактьор, филмови герои и реални известни личности.

Колажът на Валдес Радев е добавил известния порноактьор Рон Джереми, представен като д-р Николаев на снимката от срещата на Жирардели с министрите на околната среда, на туризма и на икономиката.

Коментарът е: "Това е д-р Николаев. Той избра да се върне в България като собственик на "Юлен".

"Хептен за балами ни вземат", написа лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

"Марк Жирардели бил собственик на Юлен?! Е, какво от това?! За него няма ли да важат законите?! Европейската комисия ни наложи глоба от 150 милиона лева, защото Борисов не правел разлика между диверсификация и приватизация! Данаил Кирилов и Хамид Хамид внесли законопроект за извънредни правомощия на оная комисия, която ще пази коалицията ГЕРБ-ДПС! А още е вторник..."

Кристиан Вигенин от БСП постна: "Всички знаят, само Борисов не знае. Или Жирардели е само "формалният собственик", ама иначе си е Цеко Минев, както казва премиерът? От 2016-та още... Защото не чух Минев да опровергава Борисов тогава. На една малка каста ѝ е позволено всичко, но това не може да трае дълго, знаят си го."

Валдес Радев – Джон Траволдели

Yordan Shopov - Диего Марадона притежава 100% от Биовет, Пол Гаскойн притежава 100% от Винпром Карнобат, Шугър Рей Леонард притежава 100% от "Захарни заводи"

Ivan Chervenkov

Император Палпатин: Аз съм мажоритарния собственик на “ГЕРБ” АД

Евгени Дайнов

Дарт Вейдър: Аз съм истинският собственик на ГЕРБ

Икономистът Владимир Каролев обаче не смята, че има измама в обявяването на Жирардели като мажоритарен акционер в "Юлен".

"Марк Жирардели е реалният собственик на Юлен. Да ви обясня ли колко глупаво беше 15 години планинският туризъм на страната и десетки български общини да са заложници на една партия с 1% гласове и болните ѝ бълнувания за банкови и какви ли не конспирации?
1. Винаги е било ясно, че нито един акционер в ПИБ не е бил собственик на Юлен, тъй като дружествата биха били свързани лица. А те се обявяват. И не са били обявявани. Както стана ясно наскоро, БНБ нямат скрупули да глобяват тази банка, когато прави глупости.
2. Винаги е било ясно, че собственикът на Юлен не е собственик на цяло Банско. Най-малкото, защото собствениците на хотелите в Банско не се крият. Като отседнете някъде, често ще видите собственика или негов роднина на съседната маса или зад бара.
3. Георгиус Георгиу и още няколко кипъреца са номинални администратори, а не собственици. На тези хора се плаща, за да може техните имена да излизат в кипърския (и не само) търговкси регистър при публични запитвания.
4. Жирардели е човек с международна репутация и предполагам това е било съображението му да не се показва. Сега върху него ще се излеят тонове лайна, от хора, които могат да живеят спокойно, само ако оправдават собствените си неуспехи със завист и злоба към чуждите успехи.
Черните джонита знаете къде да ми ги пращате - на ул. Гладстон. Иначе, хващам бас на още уискита, че Юлен АД нямат кредити от ПИБ. Всъщност, хващам бас, че Юлен АД нямат кредити от нито една българска банка.
Откъде знам ли? Ще ви кажа след като хванем басовете."

Бившият шеф на държавното "Напоителни системи" Георги Харизанов, който е основател на близкия до ГЕРБ "Институт за дясна политика", а отскоро и директор на телевизия "Европа", също защити скиора.

"Българска диня 101:
> 100 години пита на кой е офшорката, акционер в българската Юлен
> Каже му се, а той вика “еее не е тоя” и хване да обяснява как люксембургски мултимилионер и световна легенда в ски-спорта се е продал за стотинки на mafiqta"

Споделяне

Още от Общество