Фейсбук забрани всички групи на QAnon заради опасна дезинформация

Фейсбук забрани всички групи на QAnon заради опасна дезинформация

Фейсбук (Facebook) класифицира като опасни конспиративните теории на движението QAnon и започна да отстранява неговите групи и страници в социалната мрежа, както и акаунтите му в Instagram, предаде Ройтерс. Това решение на компанията идва след като през август тя забрани една трета от групите на QAnon поради това, че проповядват насилие. Повечето групи обаче тогава останаха на платформата, но публикуваното от тях съдържание стана по-малко видимо за потребителите.

Сега във Фейсбук са възприели нов подход и вместо да се основават на докладваното от потребителите, ще третират QAnon като други милитаризирани организации, ще издирват и отстраняват групи и страници на движението, съобщи компанията.

Откакто бяха въведени ограниченията през август, някои групи на QAnon добавиха членове, а други започнаха да използват кодиран език, за да не могат да бъдат идентифицирани. Така например започнаха да изписват "cue" вместо "Q"

Междувременно последователите на движението започнаха да се интегрират в други Фейскбук -групи – главно такива, които са посветени на безопасността на децата, както и групи, които са против ограничителните мерки във връзка с коронавируса.

Макар и да отстранихме съдържание на QAnon, възхваляващо и подкрепящо насилието, ние видяхме друго съдържание на QAnon, свързано с различни вреди, осъществени в реалния свят, включително последните твърдения, че горските пожари на западното крайбрежие са дело на определени групи, поясняват от Фейсбук.

Обменът на съобщения в QAnon се променя много бързо и виждаме мрежи от привърженици формират аудитория с едно съобщение и след това бързо преминават към друго, допълва компанията.

Последните публикации на QAnon разпространяват фалшива информация за предстоящото гласуване на президентските избори в САЩ, както и за Covid-19, включително с твърдения, че президентът Доналд Тръмп е фалшифицирал диагнозата си за Covid-19, за да организира тайни арести.

ФБР класифицира движението QAnon като потенциален източник на вътрешен тероризъм. То е управлявано от анонимен субект, който качва мистериозни съобщения в интернет. Прозвището му е Q и твърди, че е вътрешен човек от администрацията на Тръмп. Основното му твърдение, непотвърдено досега по никакъв начин е, че Тръмп тайно ръководи смазването на огромен педофилски кръг, в който участвали известни демократи и елитът на Холивуд. Измислените сатанински ритуали, които групата цитира, са отзвук на изпитана митология, ползвана да предизвиква политически мотивиран гняв у хората, най-често срещу малцинствата.

Тръмп оценява групата като патриотична и над дузина републиканци, които се кандидатират за Конгреса, я поддържат, а някои са открити нейни членове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят