Фейсбук закри профили, създадени за манипулация на изборите в САЩ

Разкрита е връзка с руската Агенция за изследване на интернет - т. нар. "фабрика за тролове на Кремъл"

Фейсбук закри профили, създадени за манипулация на изборите в САЩ

Социалната мрежа Фейсбук идентифицира нови опити за политическа манипулация посредством нейната платформа с приближаването на парламентарните избори в САЩ.

Компания е закрила 32 акаунта и страници във Фейсбук и в Инстаграм, свързани с тези опити и които, както изглежда, са били фалшиви. Фейсбук не посочва кои са авторите на опитите. Но въпреки че твърди, че не знае кой стои зад тези дейности, определени като координирани, Фейсбук посочва, че е открил някои връзки между закритите акаунти и акаунтите, свързани с руската Агенция за изследване на интернет, които премахна преди и след президентските избори в САЩ през 2016 г.

Според Фейсбук при тези нови опити най-ранната страница е била създадена през март 2017 г. Най-новата е била създадена през май 2018 г. Общо те са публикували 10 000 съобщения.

Фейсбук допълва, че поне една от фалшивите страници е била следвана от 290 000 акаунта. Били са и похарчени 11 000 долара за спонсориране на близо 150 рекламни съдържания, което е направило тези страници по-видими.

"Изправени сме пред решени да действат противници, добре финансирани, които няма да се откажат никога и които променят през цялото време тактиката. Това е като надпревара във въоръжаването, ние също имаме постоянно нужда да се подобряваме", се казва в изявление на Фейсбук.

През октомври Фейсбук обяви, че около 10 милиона души в САЩ са гледали спонсоризирано съдържание, финансирано от близо 500 акаунта, активирани от Русия преди президентските избори през 2016 г.

Министърката на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен похвали Фейсбук за предприетите действия за прекъсване на кампания за политическа манипулация, използваща социалната платформа, предаде Ройтерс. Според Нилсен това показва, че компанията приема сериозно сигурността на изборите.

"Това е много хубава новина, защото показва, че Фейсбук приема това много сериозно", заяви Нилсен в интервю пред "Фокс нюз", добавяйки, че компанията заслужава похвала. "Тя показва също, че заплахата е съвсем реална и американците трябва да го знаят", подчерта министърката на вътрешната сигурност.

"Руснаците и други страни със сигурност се опитват да ни манипулират", увери Нилсен.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?