Фейсбук закрива 68 страници и 43 акаунта, подкрепящи кандидат за президент на Бразилия

Фейсбук закрива 68 страници и 43 акаунта, подкрепящи кандидат за президент на Бразилия

Фейсбук съобщи, че закрива 68 страници и 43 акаунта, свързани с бразилска маркетингова група, която според местен вестник от Сао Пауло е контролирана от крайнодесния кандидат за президентския пост Жаир Болсонаро, предаде Франс прес.

В рамките на постоянните ни усилия да защитим от злоупотреби нашата общност и нашата платформа сме закрили 68 страници и 43 акаунта, свързани с групата "Рапосо Фернандес Асосиадос" (РФА), заради нарушения на нашата политика за проверка на информацията и нежеланите съобщения (спам), съобщи Фейсбук в комюнике.

Лица, стоящи зад РФА, са създавали страниците, използвайки фалшиви акаунти или множество акаунти с едни и същи имена, за да публикуват огромно количество от т.нар. "кликбейт" - примамки или стръв за кликване, които препращат потребителите към страници извън Фейсбук.

Социалната мрежа уточни, че е премахнала страниците заради поведението, нарушаващо регламента, а не заради съдържанието.

Вестник "О Естадо де Сао Пауло" разкри преди десетина дни, че страниците и акаунтите, контролирани от РФА, са образували огромна мрежа в подкрепа на Болсонаро. Според разследването на местния вестник страниците са генерирали 12,6 милиона реакции, коментари и споделяня, за един месец до публикуването на статията - много повече от регистрираните за същия период в акаунтите на световни звезди като Неймар или Мадона, отбелязва Франс прес.

Очаква се Болсонаро да спечели в неделя балотажа от най-поляризираните избори в Бразилия от десетилетия, при които социалните медии се превърнаха в главно полесражение между кандидатите, посочва Ройтерс.

Компанията е установила, че разпространители на спам все повече използват сензационно политическо съдържание от целия политически спектър, за да разширяват аудиторията си и да привличат трафик към сайтовете си.

Социалната медия подчертава, че премахването на страниците на РФА е само една от многото предприети от нея стъпки за възпрепятстване на злонамерена намеса в бразилските избори в мрежата ѝ.

Популярната услуга на "УотсАп" на Фейсбук също беше подложена на задълбочена проверка в Бразилия, след като левият кандидат за президентския пост Фернандо Адад от Партия на трудещите се обвини поддръжници на Болсонаро, че използват услугата, за да публикуват купища подвеждаща информация в предизборната кампания.

"УотсАп" има над 120 милиона потребители в Бразилия (с население от близо 210 милиона души) и конкурира основната платформа на Фейсбук.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят