Фейсбук закрива фалшиви акаунти в мрежата, използвани от Саудитска Арабия

Фейсбук закрива фалшиви акаунти в мрежата, използвани от Саудитска Арабия

Хора, свързани с правителството на Саудитска Арабия, са поддържали мрежа от фалшиви акаунти и страници във Фейсбук, за да правят държавна пропаганда и да водят кампании срещу регионални съперници на кралството, съобщи снощи интернет гигантът, цитиран от Ройтерс.

Фейсбук съобщи, че е блокирал над 350 акаунта и страници в социалната мрежа с около 1,4 милиона техни симпатизанти. Това е поредната голяма чистка в борбата и срещу "координираното неавтентично поведение" в социалната мрежа. За първи път такава активност във Фейсбук се свързва със саудитското правителство.

Фейсбук блокира акаунти и страници заради "неавтентично поведение" по няколко пъти на месец, но рядко свързва тези мерки директно с конкретно правителство. В сегашния случай, обаче, "нашите разследващи успяха да потвърдят, че конкретните личности зад тази активност в платформата са свързани с правителството на Саудитска Арабия", каза Натаниъл Глейчър, шеф на отдела за киберполитика във Фейсбук.

"Всеки път, когато открием връзка между една информационна операция и някое правителство, това е важно и хората трябва да са наясно", добави той.

Експертът обясни и как са действали тези акаунти, маскирани като лични страници на граждани на арабската страна.

Те изглеждали като местни новинарски медии, на които се пускали регионални новини и материали на политически теми на арабски език. В тях например се говорело за саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, за неговите политически, икономически и социални реформи, за успехите на саудитските въоръжени сили, особено във войната в Йемен, отбеляза Глейчър.

Десетки хиляди долари се харчели и за рекламни материали на тези акаунти.

Според Глейчър и други правителства от Близкия изток все повече използвали социалните мрежи за подобни цели.

Вчера интернет гигантът блокира и друга мрежа от над 350 акаунта, свързани с маркетингови фирми в Египет и ОАЕ. В този случай обаче Фейсбук не свърза пряко тези акаунти с конкретно правителство.  

Споделяне

Още от Свят