Фекалии във водопровода причинили хепатитната епидемия в Своге

Фекалии във водопровода причинили хепатитната епидемия в Своге

Епидемията от Хепатит А, избухнала в средата на юли в община Своге, Софийска област, е причинена от фекално замърсяване на питейната вода. Това сочи проверка на междуведомствена комисия от представители на министерствата на здравеопазването, на регионалното развитие, на земеделието, на околната среда, на вътрешните работи и на бедствията и авариите, оповестена в понеделник. Информацията дойде дни, след като миналия петък от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщиха, че няма отклонения в нормите на питейната вода и всички химични проби отговарят на изискванията за качество.

Според междуведомствената комисия фекалиите във водопровода са се появили в   края на юни - първите дни на юли, и за това свидетелство епидемиологичната характеристика на наблюдавания взрив на заболяването, доказваща неговия воден произход. Преди избухването на хепатитната епидемия е наблюдавано увеличение на заболявания от ентероколит.

Епидемията в Своге е в процес на затихване, но съществува възможност за допълнително разпространяване на инфекцията по контактно-битов път при нарушаване на правилата на личната и обществената хигиена, предупреждават от Министерството на здравеопазването.

В Пловдив обаче има разрастване на случаите на хепатит А в квартал “Столипиново” и вече може да се говори за епидемичен взрив, тъй като е установена връзка между отделните случаи на заболяването. Това съобщи в понеделник д-р Ели Кумчева, началник отдел “Противоепидемичнен контрол” в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

Тя уточни, че до този момент в инфекциозната клиника са постъпили 119 души от ромския квартал, като 95 на сто от тях са деца.

Според д-р Кумчева заболяването не е овладяно, тъй като на ден се приемат повече от пет заразени.

Вече са очертани и огнищата на възникване и разпространение на хепатит А в отделни улици в квартал "Столипиново".

В друг ромски район на града - "Шекер махала" регистрираните болни от хепатит А са 13.

Безспорна причина за епидемията е ниската хигиена, каза д-р Кумчева.

Санитарните органи извършват дезинфекция на кварталите, където са разпространява болестта, за да бъде ограничено и постепенно ликвидирано нейното действие. Според д-р Кумчева са необходими засилени санитарни мерки и в домовете от квартал “Столипиново”, където няма заболели.

С приетите през миналата седмица с диагноза вирусен хепатит роми от “Шекер махала” и селата Строево и Динк болните стават близо 140.

Споделяне

Още от България