Фекални води заливат улица в Средец след европроект за 11 млн. лв.

От пет години улицата потъва във фекални води при обилен дъжд, сн. БНР

При всеки по-обилен дъжд в последните пет години, къщи в най-ниската част на град Средец са залети с фекални води. Институциите обаче не се трогват от това и не виждат нередност в изпълнението на проект за канализация, преди което хората не са имали такива проблеми.

Те започват още на 20-тия ден след полагането на новите тръби и приключването през 2015 г. на проект за 11 млн. лева, финансиран от Оперативната програма "Околна среда" за доизграждане на канализацията в града, разкрива БНР в свой репортаж.

Преди това дъждовните води по улица "Петко Д. Петков" са се изливали в съседното дере, но шахтата за това е запечатана след включването на къщите в канализацията.

В резултат, при обилни дъждове, от шахтите на самата улица извират фекални води, които влизат в мазетата на къщите, а след това хората почистват и дезинфекцират шахтите.

Според жителите проблемът е в това, че главният колектор е останал със същия диаметър след реализацията на проекта, макар че с 47 на сто са се увеличили присъединените към канализацията.

"Трябва да има две тръби – за дъждовни и отпадни води, а по проект има само една", посочва жител на улицата пред радиото. "Със старата канализация такъв проблем нямаше. Тръбата е малка и не може да поеме дъждовната вода. Институциите да си свършат работата и тръбата да се смени с по-голяма", призовават хората, които пета година пишат жалби до пет институции

Кметът на Средец Иван Жабов смята, че отговорните за "ефекта" от проекта са екоинспекцията, ресорното министерство и ВиК дружеството. От водното дружество обаче заявяват пред БНР, че ако получат кола с дефектен двигател, това не е техен проблем.

От МОСВ пък определили жалбите на хората като неправилни, необосновани и некореспондиращи с реалните факти.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?