Фелдшери настояват да се върне изучаването на професията в медицинските факултети

Фелдшери настояват в медицинските факултети да се възстанови обучението по специалността, за да се отговори на нуждата от кадри в спешната помощ, труднодостъпните райони на страната и др.

Председателят на Сдружението на фелдшерите Александър Александров обясни, че предложението на организацията е професията да се нарича "лекарски асистент" като обучението за нея да е 3-4 години в направление "медицина”, за да има приемственост със съществуващата професия "медицински фелдшер".

Александров уточни, че работата на лекарския асистент ще се различава от тази на парамедиците и на медицинските сестри, и обясни, че лекарските асистенти ще могат да работят в отдалечените населени места, в центровете за спешна медицинска помощ, структурите на МВР, на социалните грижи, в местата за лишаване от свобода и други.

От сдружението посочиха, че при запазването на сегашната тенденция в центровете за спешна помощ да работят хора над 50 години, а младите лекари да не искат до постъпват там, до няколко години системата съвсем ще се оголи откъм кадри.

В момента в страната има 4000 фелдшери, като 1500 от тях работят в центровете за спешна медицинска помощ.

От организацията дадоха пример, че професията "лекарски асистент" съществува отдавна в САЩ, Канада и Австралия, а по-отскоро - и в редица европейски страни като Германия, Великобритания, Холандия, Полша, Латвия, Естония и други.

Предстои сдружението на фелдшерите да внесе своите предложения в Министерството на здравеопазването.

Споделяне

Още от България