Фелдшери организират предупредителни протести

Фелдшери организират предупредителни протести на 12 април, съобщиха в петък от сдружението им. Недоволството на фелдшерите е от години, а причината е неуредения им законов статут. В отворено писмо до премиера сдружението настоява за спешно узаконяване на професията "фелдшер" и "лекарски асистент" и регламентация на статута им, съобщи председателят на сдружението Александър Александров.

До началото на демократичните промени в България са работели повече от 7000 фелдшери. След това обучението им е прекъснато. Последният випуск е през 1998-1999 г. Сега в България работят над 4000 фелдшери, които искат професията им да бъде регламентирана.

Сега те се явяват извън закона, защото извършват лечебна, профилактична и диагностична дейност без да имат право на това. По закон право на лечебна и диагностична дейност имат само лекарите и лекарите по дентална медицина. В някои труднодостъпни райони на страната фелдшерите са единствената връзка на населението с медицинската помощ.

На 12 април фелдшерите ще носят сини лентички на реверите си в знак на протест, пред филиалите на Центровете за спешна медицинска помощ ще се събират подписи от граждани в подкрепа на исканията им и ще бъдат издигнати лозунги.

От сдружението обявиха, че ако не бъдат изпълнени исканията им, ще се пристъпи към ефективни стачни действия.

Символичните протести ще бъдат поетапни и ще обхванат цялата страна.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?