От "ръба на космоса"

Феликс Баумгартнер скочи от 39 километра височина

43-годишният австрийски екстремен парашутист Феликс Баумгартнер атакува в неделя рекорда от най-голяма височина за свободно спускане на човек.

Този път времето бе в полза на него и екипа му, защото точно в 18:30 часа българско време балонът с капсулата започна да се издига от стартовото място в Ню Мексико.

Никога досега балон с подобни размери и обем (850 000 куб. м.) не е бил пускан успешно в атмосферата.

За повече от два часа австриецът се качи над 39 километра в специалната капсула, след което скочи от малко под тази височина, облечен в специален скафандър. (виж видео тук)

Свободното падане бе близо 4 минути и 30 секунди, след което се отвори парашутът му и той се приземи успешно след общ полет около 10 минути. При свободното падане бе счупен рекордът на развита скорост - около 1170 километра в час.

Никой човек не е правил досега подобно нещо без помощта на помощно устройство.

Поставени са няколко световни рекорда - за скок от най-голяма височина, изкачване на управляван балон и скорост на свободно падане на парашутист. Очаква се официално потвърждение, че Баумгартнер е преминал скоростта на звука.

Нито един от новите рекорди, поставени от Баумгартнер все още не може да се определи като ”официален”, докато не бъде потвърден от международната федерация по аеронавтика (Federation Aeronautique Internationale - FAI).

Представители на федерацията бяха първите, които го посрещнаха при успешното му приземяване. GPS данни, записани на закрепената на Баумгартнер микрокарта, ще покажат точните оценки за височина и скорост, които са постигнати.

В самото начало на скока възникна тревога, че той е в опасност. Възможно най-бързо след напускането на капсулата тялото му трябваше да е в позиция делта – главата надолу и ръцете отзад, но на видеото се виждаше, че той се върти хаотично. В крайна сметка, големият опит, придобит от над 2 500 скока, явно си каза думата и Баумгартнер успя да коригира позицията на тялото си и да продължи спускането си стабилно.

Дори и преди тази драма имаше опасения, че мисията ще се провали. По време на финалните проверки преди да скочи от капсулата, стана ясно, че има проблем с отоплението на визьора, което означава, че се замъглява при всяко издишване на въздух.

Баумгартнер счупи няколко рекорда - на най-високо издигане на управляем балон, на скок от такава височина на човек и на развита скорост при свободното падане.

Досегашният рекорд в тази категория бе поставен преди 52 години от полковника от американските военно-въздушни сили Джо Китингър, който скочи от балон на височина 31.3 километра.

Китингър, който е вече над 80-годишен, участваше в осъществяването и на сегашния скок на Баумгартнер, като беше основният човек, който комуникираше с австриеца. Китингър му даваше указания от наземния контролен пункт и поддържаше постоянна радиовръзка с него по време на свободния полет.

За последните пет десетилетия са правени много опити да бъде подобрен рекорда на Китингър, но много от тях имаха фатален край.

Сегашният опит да се постави рекорд на подобен скок бе съпроводен от огромен риск. Основната опасност идваше от разредената атмосфера на такава височина. Много подобни опити завършиха трагично заради разхерметизацията на скафандъра на парашутиста.

Специално за Баумгартнер инженерите създадоха нова херметическа кабина, в която той се намираше до скока, а също така и нов модел на височинния костюм, способен да издържи на огромното натоварване по време на скока.

Членовете на екипа на австрийския авантюрист подчертават, че той е тръгнал да чупи рекорди не заради сензацията, а заради сериозни научни разултати.

Те смятат, че успехът на проекта Red Bull Stratos ще доведе до създаването на нови системи за аварийна евакуация при скоростните реактивни самолети. НАСА и редица аверикански космически компании също с интерес следят проекта.

Изследователите нямат ясна представа какво става с тялото на човека при преодоляването на звуковата бариера, макар че са известни случаи, когато пилотите на бойни самолети са били принудени да катапултират при свръхзвукови скорости.

По време на скока Феликс Баумгартнер имаше на себе си няколко уреда за събиране на научни данни. В костюма му, например, беше монтирано автоматично устройство, което трябва да пусне стабилизиращ микропарашут, ако се случи неуправляемост на падането.

Единственият, който имаше разрешението да говори с Баумгартнер по време на полета му в капсулата, бе полковник Китингър, който беше консултант по проекта.

Феликс Баумгартнер е известен със смелите си скокове от небостъргачи в цял свят. Най-голямата му каскадьорска авантюра обаче бе подготвена от цял екип учени. Те построиха специалната капсула, която го издигна в стратосферата, както и космонавтския костюм, който го пазеше при свободното падене.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят