Фелпс може да остане без медалите си от Лондон заради реклама

Една от спорните рекламни снимки, на която са Фелпс и Латинина

Най-успешният олимпийски спортист – американският плувец Майкъл Фелпс, може да бъде лишен от всички медали, които завоюва на последните летни игри в Лондон, ако Международният олимпийски комитет (МОК) реши, че неговото участие в реклама на аксесоари на компанията "Луи Вюитон” (Louis Vuitton) противоречи на правилата на организацията, предаде ББС в неделя.

Снимки на Фелпс с кожени чанти на популярната скъпа марка се появиха в Туитър и други сайтове на 13 август, а правилата на МОК забраняват на участниците в олимпиадата докато вървят състезанията да се включват в маркетингови акции, които не са свързани с игрите или с официалните им спонсори. Тазгодишните олимпийски игри в Лондон бяха закрити на 15 август.

Регламентът е нов и целта му е да защити спонсорите и партньорите на игрите, сред които не е "Луи Вюитон”.

В Лондон Фелпс завоюва четири златни и и два бронзови медала, подобрявайки рекорда за олимпийски медали на руската гимнастичка Лариса Латинина. Сега тя е на 77 години и също участва в една от рекламите на модната къща заедно с Фелпс.  На една от публикуваните снимки двамата спортисти си говорят на чашка чай и в краката на плувеца се намира кожена чанта на популярната марка. На друга Фелпс е във ваната с плувни очила, а до нея стои чанта "Луи Вюитон”.

Латинина обяснява, че през март е била поканена със съпруга си на среща с Майкъл Фелпс, който се оказал много обаятелен и общителен човек. Той разказал колко е уморен от плуването и че след олимпиадата не само ще се откаже от спортната си кариера, но и кракът му няма да стъпи в басейна.

Ако се докаже, че рекламните снимки е трябвало да бъдат публикувани на 16 август, а появата им в социалната мрежа е нерегламентирана, Фелпс не е заплашен от нищо, посочва изданието. В противен случай обаче го грози голяма парична глоба и отнемане на медалите от Лондон 2012. Според регламента провинил се спортист дори може да бъде дисквалифициран за следващо опимпийско участие, но американецът вече обяви оттеглянето си от спорта. 

От МОК засега не са коментирали случая, а от френската модна къща обясняват, че изтеклите в интернет снимки не са официални и са били откраднати. Мениджърите на тима на Фелпс също твърдят, че нямат никакво отношение към преждевременната публикация на снимките, които са дело на популярната фотографка Ани Лейбовиц.

Дългогодишният агент на Фелпс Питър Карлайл отхвърли всякакви предположения, че неговият клиент би могъл да наруши олимпийския регламент. Пред АП той коментира, че спортистът не би могъл да контролира неразрешено използване на негови снимки .

Споделяне

Още от Спорт

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?