Фелпс взе 23-о и последно олимпийско злато

Фелпс взе 23-о и последно олимпийско злато

Американският плувец Майкъл Фелпс спечели своя 23-ти и последен олимпийски златен медал, след като триумфира със съотборниците си в щафетата на 4х100 м съчетано плуване.

Освен това американците счупиха олимпийския рекорд, като завършиха за 3:27,95 мин. Райън Мърфи направи отлично състезание на гръб, след него се впуснаха Коди Миълр на бруст, Фелпс на бътерфлай и Нейтън Ейдриън на свободен стил.

Сребърните медали заслужиха британците с 3:29,24 мин. Австралийците станаха трети с 3:29,93 мин и взеха бронза.

"Крачех край басейна тази нощ и имах чувството, че ще се разплача – последния път, в който загрявам, последния път, в който слагам костюма, последния път, в който ходя през хиляди представители на моята страна", каза 31-годишният Фелпс след финала на последното му плуване на петата олимпиада, в която той участва. 

Той приключи седмицата с пет златни медала и един сребърен, подобрявайки собствения си рекорд от Лондон, откъдето си тръгна с четири златни медала.

"Това е начинът, по който исках да приключа кариерата си, но това е началото на нещо ново", заяви плувецът.

Фелпс има 28 медала, от които три сребърни и два бронзови. Това е с десет повече от втората най-титулувана олимпийска състезателка – съветската гимнастичка Лариса Латинина.

Дългогодишният треньор на Фелпс Боб Боуман каза, че скоро плуването надали ще види състезател от неговия ранг.

"Абсолютно не. Дори ни си и мисля. Той е толкова специален", каза Боуман, запитан дали ще търси някой, който да заеме мястото на Фелпс.

"Той дори не е единственият в неговото поколение, вероятно е единственият за десет поколения", каза още треньорът.

Споделяне

Още от Рио 2016