Феномен 9/9 застигна ГЕРБ и пренареди листите

Ръководството на партията очаква кандидатите, спечелили от "сгрешени" преференции, да се оттеглят с молби до ЦИК

Феномен 9/9 застигна ГЕРБ и пренареди листите

Феноменът 15/15, който измести с преференциален вот бившия лидер на БСП Сергей Станишев от първото място в листата за Европарламента, застигна ГЕРБ на предсрочните парламентарни избори във вариант 9/9. По неофициална информация на Mediapool в листите на ГЕРБ има сериозно пренареждане поради това, че дузина кандидат-депутати, поставени под номер 9, са минали на предни избираеми позиции заради високия брой преференциални гласове в тяхна полза. Партията на Бойко Борисов се яви на вота с бюлетина номер 9 и очевидно голяма част от избирателите са се "презастраховали" като са задраскали не само девятката в квадратчето (номера на партията), но и девятката в кръгчето (предвидено за предпочитан кандидат).

Така например в Пазарджик деветият в листата Десислава Костадинова – Гушева е изместила втория човек в листата. В Благоевград Кирил Котев, също 9-ти номер, се подрежда веднага след водача. Същото е положението и в Добрич, където Стилян Митев става втори. Девятката е печелившият "билет" и за Дочко Дочев от листата на ГЕРБ в Плевен, като го изстрелва втори след водача. Колегата му Катя Попова от Пловдив-област също е втора. Същото е положението в Сливен, където деветият Петко Ненов измества втория – Галя Захариева. В София област Петър Беков измества Галя Георгиева, а в Стара Загора Димитър Желев заема мястото на Пламен Йорданов. Деветата в Хасковската листа на ГЕРБ Таня Захариева също се класира втора.

По този начин ГЕРБ става партията с най-много размествания в своите листи. Само "деветките" са девет броя.

Освен това в седмият от ГЕРБ в Шумен Ралица Ангелова получава необходимите преференции, за да изкачи на второ място. Във Варна 12-ият Николай Костадинов също събира 7 на сто предпочитания от избирателите. Третият в листата на ГЕРБ във Враца Красен Кръстев също с преференция се подрежда на второ място.

След евроизборите през пролетта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва случая "15/15" с никому известния тогава социалист Момчил Неков, за да обвини БСП в купуване на гласове. Той обясни, че или евровотът за БСП е контролиран, или в партията не искат Сергей Станишев.

"Тези, на които са им казали, гласуваш 15, 15, това са най-вероятно тези, на които е обяснено как да гласуват. 15 са най-вероятно миньорите, тези, на които са им казали, гласуваш 15, каза Борисов. Или - партията си ги пренареди; с преференцията вътре, партията им каза, не искаме Станишев", каза тогава Борисов пред Нова телевизия. Лидерът на ГЕРБ още не е коментирал на какво се дължи сега същото явление в неговата партия.

При социалистите, които на тези избори на много места водиха сериозна преференциална кампания, разместванията са значително по-малки. Най-вероятно обаче това се дължи на факта, че бюлетината на "БСП - Лява България" беше номер 22, а в повечето райони социалистите нямаха толкова регистрирани кандидати, за да може номерът на партията и преференцията да се дублират.

Сред депутатите на БСП ще има такива, избрани с преференция, но не погрешка, а в резултат на целенасочена кампания. Бившият депутат от левицата Георги Кадиев, който бе "заточен" на неизбираемото девето място в 23-ти софийски район, спечели над 5 800 префернециални гласа и стана втори.

В Пловдив-област осмият в листата на БСП Манол Генов измества втория Галин Дурев. Четвъртият в листата на БСП във Варна Красимир Янков след отчитане на преференциите също е втори и измества бившият министър на образованието Анелия Клисарова, която се разминава с мандат в 43-я парламент, тъй като в морската столица социалистите имат само два мандата. Същата е ситуацията и с петия в София-област Радослав Стойчев, който минава напред в листата.

В Благоевград – Стефка Тилева (12-та в листата) ще бъде част от парламентарната група на БСП.

В този избирателен район ДПС също има кандидат, събрал необходимите преференциални гласове – 8-я в подредбата на движението Муса Палев. В Разград осмият в листата на ДПС Гюнах Хюсмен става втори на мястото на бившия социален министър Хасан Адемов.

При Реформаторския блок настъпва промяна само в едната от софийските листи на коалицията (23-ти район в София), където третият в лисата Мартин Димитров мина с едно място напред, измествайки Гроздан Караджов, който обаче също влиза в парламента.

По неофициална информация на Mediapool, ГЕРБ ще се опитат да "отстранят" попадналите по грешка "деветки" в парламента, като още преди ЦИК да обявят официалните резултати, получилите преференции ще депозират отказа да влязат в НС.

При дисциплинирана партия като ГЕРБ това едва ли ще е проблем, за разлика от БСП, където аутсайдерът Момчил Неков, който удари бингото с 15-ия си номер в листата, отказа да се оттегли в полза на партийния лидер Сергей Станишев, поради което в момента е евродепутат.

За разлика от европейските избори, когато ако даден кандидат събере 5% от вота на гласувалите за листата, той изместваше водача, Изборният кодекс не позволява подобен развой при парламентарни избори. Според закона всеки достигнал 7% лична подкрепа може да се придвижи напред в кандидатската листа, но водачът остава на практика бетониран, тъй като всички бюлетини без отбелязана преференция се смятат като преференция за водача.

1 120 868 души са използвали преференция при гласуването си на тези избори, което е около 34% от гласувалите. Това съобщи на пресконференция говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?