Ферхойген: България и Румъния ще пристигнат в ЕС по едно и също време

Повечето европейски медии смятат, че България и Румъния са получили доста "уклончиви", по техните думи, оценки по пътя си към Европа, предаде Би Би Си. На въпроса защо двете страни продължават да бъдат разглеждани в пакет, еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген отговори:

"Защото има много открити въпроси. Аз не изключвам възможността България и Румъния да приключат преговорите докато е мандата на тази Комисия през ноември 2004 г. Това е, което те искат. Дори не изключвам едната страна да приключи преговорите малко по-рано от другата. Но те ще пристигнат на гарата по едно и също време, защото вече решиха, че датата за влизане е 2007 година."

България ще настоява да бъде оценявана индивидуално за напредъка си в присъединяването към Европейския съюз и има всички шансове да успее да стане член на ЕС през 2007 г. независимо от пакетирането с Румъния, коментираха днес управляващите в София, след като вчера Европейската комисия обяви положителен годишен доклад за напредъка на България, но едновременно с това окончателно ни пакетира с Румъния.

Индивидуална оценка

Българският екип ще продължи да работи страната ни да бъде оценявана индивидуално и по достойнство, коментира вицепремиерът Пламен Панайотов, в чийто ресор е евроинтеграцията. Равното третиране на България и Румъния е само едната страна от принципите на ЕС, другата страна е индивидуалният подход, подчерта още Пламен Панайотов пред БНР.

В доклада на няколко ключови позиции пише, че остава да се прилага принципът за индивидуален подход спрямо усилията на двете страни - кандидатки, подчерта в София вицепремиерът Панайотов, според когото виждането за съвместно движение напред на България и Румъния не е ново.

Той оцени като "изключително позитивни за България" основните акценти в доклада на ЕС. Сред позитивните акценти той открои отбелязването на доброто развитие на съдебната и административната реформа, прилагането на европейското законодателство и сближаването на нашата нормативна уредба с европейските стандарти. Отбелязва се, че приоритет на правителството е борбата с корупцията. По отношение на икономическите критерии, България е потвърдена като функционираща пазарна икономика, която може да устои на конкурентния натиск от Европа, каза още Пламен Панайотов. Отбелязано е и отличното функциониране на структурите, които се занимават с европейската интеграция.

Противоречие между двата документа на ЕК

Според външния министър Соломон Паси решението за приемане в пакет на България и Румъния в ЕС е "половинчата новина", защото има противоречие между двата документа - Редовния доклад и статистическия анализ.

"Противоречието се състои в това - от една страна те казват, че всяка от кандидатките ще бъде оценявана според собствения ѝ напредък, но от друга страна се дава и някаква форма на обвързване", допълни министър Паси.

"Ние бяхме пакетирани с нашите съседи, които бяха по-напред от нас. Имаше забавяне на прегорите от страна на България. Но ние успяхме да наваксаме", коментира още министър Паси обвързването ни с Румъния още през 2001.

Според него която и от двете страни - България и Румъния - да се забави от тук нататък, другата ще поиска ускоряване на собственото ѝ приемане в ЕС.

Ако институциите действат съгласувано според стратегията за ускоряване на преговорите, България има всички шансове да успее да се присъедини към ЕС през 2007 , заяви българският външен министър.

Петото разширяване на Европейския съюз няма да стане факт без присъединяването на България и Румъния, каза и депутатът от НДСВ Гергана Грънчарова в предаването "Блиц".

България и Румъния са важен фактор на Балканите. Но ние се безпокоим, когато има риск от изкуствено групиране, не скри притеснението от обвързването обаче Грънчарова. По думите ѝ българското правителство води разговори с европейските партньори в тази насока.

Според "Файнешъл таймс" България ще е готова за ЕС до 2007

В днешния си брой в."Файненшъл таймс" пише, че България може би ще бъде готова да се присъедини до 2007 г., докато на Румъния, която все още се надява да стори това заедно с България, вчера грубо ѝ бе казано, че може би няма да бъде смятана за функционираща пазарна икономика. В другата статия под заглавие "Вятър на промяната разклаща бившите комунистически държави" "Файненшъл таймс" повтаря почти в същия вариант вече казаното за България като накрая допълва, че какво ще стане след тази вълна на разширяването, имайки предвид 10-те страни догодина, зависи от това доколко Европейският съюз ще има желание да се разширява повече. Може би ще приеме България, Румъния и вероятно Хърватия до края на десетилетието, допълва вестникът, предаде Би Би Си.

"Гардиън" пише за България в специално каре за това какво по-добре трябва да направят кандидатите следното: "Корупцията е проблем. Трябва да подобри обществените услуги и правосъдната система и полицията."

Статията в "Индипендънт" е озаглавена: "Европейският съюз напада новите кандидати за ендемичната корупция". България и Румъния, които се надяват да се присъединят през 2007 г., пише вестникът, получиха уклончиви доклади, в които се посочват сериозни пропуски, особено за Румъния.

На надяващите се за Европейския съюз бе казано, че трябва да бъдат по-добри. Така "Таймс" обобщава оценките като отбелязва, че само Словения и Литва са получили почти задоволителни доклади.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: