Ферхойген прие като шега идеята Турция да обяви прелюбодеянието за престъпление

Включването на прелюбодеянието в категорията на престъпленията в турския наказателен кодекс ще навреди на имиджа на Турция, заяви еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген и допусна, че става въпрос за шега, съобщиха турските телевизии Си Ен Ен - Тюрк и НТВ.

Законът за прелюбодеянието ще бъде възприет много лошо в чужбина и ще навреди на образа на Турция, заяви Ферхойген. Според него повторното включване на прелюбодеянието в категорията на престъпленията ще създаде впечатлението, че решението е продиктувано от религиозни подбуди и това ще бъде коз в ръцете на противниците на членството на Турция в ЕС.

Това може да е само една шега, каза еврокомисарят и изрази учудване защо такава мярка идва на дневен ред точно сега.

В проекта за нов наказателен кодекс, който бе изготвен в рамките на усилията на Турция да отговори на критериите от Копенхаген, турското правителство предложи прелюбодеянието да бъде криминализирано. Кабинетът изтъкна като аргумент, че има обществено искане в този смисъл, но идеята беше посрещната с недоумение в европейските среди. В края на посещението си Ферхойген посочи четири въпроса, които могат да направят Турция уязвима във връзка със стремежа ѝ за евроинтеграция.

Освен закона за прелюбодеянието, еврокомисарят изброи някои проблеми, свързани с кюрдите в Югоизточна Турция, необходимостта от приемането на споразумение за митнически съюз в Кипър и все още непълното премахване на изтезанията.

По БТА

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?