Ферхойген разсея спекулациите с партньорската проверка на АЕЦ

Еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген в прав текст предупреди да не се спекулира с резултатите от партньорската проверка на 3 и 4 блок в АЕЦ "Козлодуй".

Резултатът от проверката няма отношение към процеса на преговорите за членство на България в ЕС, някои хора явно правят подвеждащи изявления, заяви Ферхойген на заключителния брифинг в края на 2-дневното му посещение в България. Ден по-рано еврокомисарят предупреди, че ако България реши да отвори наново глава "Енергетика", където е записан срокът за затваряне на двата блока, това със сигурност ще забави присъединяването ѝ към ЕС.

Първанов: Решението за АЕЦ не е справедливо

Решението за съдбата на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй" е несправедливо, то не отчита в достатъчна степен мнението на експертите на МААЕ и на партньорската проверка, която не отбеляза никакви забележки по безопасността на централата. Това е казал Георги Първанов на днешната си среща с еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген, съобщи прессекретариатът на президента.

още

Ферхойген отново напомни, че единствената цел на проверката е била да установи, че България изпълнява поетите ангажименти за безопасността на двата малки реактора до договорената дата за предсрочното им закриване - 2006 година.

Положителният резултат от проверката няма връзка с преговорния процес, повтори еврокомисарят, допълвайки, че тя е осъществена от страните членки на ЕС, а не от Европейската комисия.

Положителните изводи в доклада на партньорската проверка се използват непрекъснато от БСП и ядреното лоби в защитата им на малките реактори в Козлодуй. Тезата, че проверката е доказала по принцип безопасността на двата ядрени реактора, се повтаря непрекъснато и от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Емил Вапирев. В последното си изказване по темата президентът Първанов също даде резултатите от партньорската проверка като пример, че изпълнителната власт е сгрешила, бързайки да затвори глава "Енергетика".

Кабинетът сам си постави "клопката АЕЦ"

Идеята, че в резултат на партньорската проверка България може да предоговори сроковете за спиране на 3 и 4 блок в Козлодуй, всъщност дойде от страна на правителството Сакскобургготски като форма на оправдание при затварянето на глава "Енергетика".

В края на септември 2002 г., когато кабинетът прие да спре блоковете през 2006-та, министрите на енергетиката Милко Ковачев и на европейските въпроси Меглена Кунева обявиха, че срещу този ангажимент искат ЕС да изпрати в централата експерти на Групата по атомните въпроси, които да проверят новото ниво на безопасност на реакторите. Това е единственият начин преговорите за АЕЦ да минат на техническо ниво, обяви тогава министър Кунева, а колегата ѝ Ковачев подробно обясняваше пред медиите какъв пробив би било договарянето на тази проверка.

Колегата им външен министър Соломон Паси пък обясняваше, че глава "Енергетика" се затваря само временно и може да бъде отворена във всеки един момент преди окончателното приключване на преговорите.

В средата на ноември същата година, при официалното затваряне на глава "Енергетика", от правителственият пресцентър тържествено обявиха, че 15-те страни членки са приели да изпратят партньорска проверка, "която да анализира нивото на безопасност на двата малки реактора", което също бе определено като пробив в 10-годишните преговори между България и ЕС по темата АЕЦ.

Макар че от текста в самата глава "Енергетика" ставаше ясно за ограничения мандат на проверката - в рамките на доклада за ядрена безопасност в контекста на разширяването - министър Паси продължаваше да твърди, че има поне "три възможности" за преосмисляне на договорките за АЕЦ.

Първото признание на правителството, че партньорската проверка никога не е имала за цел да установи дали блокове 3 и 4 могат да работят и след 2006 г., дойде след официалното приемане на доклада от проверката от Групата по ядрени въпроси на ЕС тази пролет.

В изявление на правителственият говорител бе признато, че докладът от проверката констатира, че България е изпълнила адекватно всички препоръки, отправени от ЕС през 2001-ва и 2002-ра година за подобряване на безопасността на 3 и 4 блок. "Изпълнението на препоръките на ЕС от юни 2001-ва година беше задължително условие, за да могат 3-ти и 4-ти блок да продължат да функционират, макар и само за ограничено време", заяви на 26 март Димитър Цонев.

Едва тогава правителството призна истината, че ЕС-експертите са проверявали само дали и доколко България е изпълнила предписанията на Групата по атомните въпроси за безопасна работа на блоковете до предсрочното им затваряне.

СДС и ОДС няма да подкрепят референдум за АЕЦ

Също днес от СДС и от ОДС обявиха, че няма да подкрепят предложението на левицата за допитване до народа за съдбата на 3 и 4 блок в Козлодуй.

След заседание на НИС на СДС говорителят на партията Николай Младенов заяви, че политиците не могат да прехвърлят отговорността за АЕЦ на обществото, независимо че правителството не се е съобразило със становището на парламента по тази тема и със сроковете и условията за затварянето на двата блока, определени от депутатите.

Рано е да се говори по темата за референдум за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ"Козлодуй", заяви премиерът Сакскобургготски. Когато казвам, че е рано за тази тема, значи имам своите съображения, отказа да се аргументира Симеон, след церемонията по награждаването на комисаря Ферхойген с орден "Стара планина".

Младенов подчерта, че не може да има политическа сила в България, която да иска да се противопостави или да подкопава с действията си усилията на страната да приключи преговорите с ЕС до края на годината. Приключването на преговорния процес е първостепенна задача на българското общество, допълни той.

Извеждането от експлоатация на двата блока не може да бъде решавано с референдум, обявиха и от ОДС, според които по този начин ще бъде свалена отговорността от правителството. От дясната опозиция напомниха за обещанията на премиера Сакскобургготски и на външния министър Паси по повод на партньорската проверка, както и за възможността да се отвори отново глава "Енергетика".

Според ОДС обаче не е точно твърдението, че отварянето на глава "Енергетика" ще забави членството ни в ЕС. Преговорите могат да бъдат съвсем кратки, ако правителството съумее със силни аргументи да защити българските интереси, обявиха от новосъздадената партия Демократи за силна България.

На обратното мнение е шефът на жълтата група Станимир Илчев, според когото идеята за референдум ще попречи на България на финалната права за приключване на преговорния процес с ЕС. "Повече от необяснимо е да се говори за референдум за два реактора в Козлодуй, когато главният преговарящ на ЕС е още в България и когато усилията са насочени към затварянето на последната преговорна глава "Конкуренция", коментира Илчев пред журналисти.

Зам.шефът на БСП Румен Овчаров днес обяви пред радио "Нова Европа", че целта на референдума е да даде аргументи за натиск на България пред бъдещата Еврокомисия и новия европарламент. Той обяви награденият от Първанов комисар Ферхойген за представител на антиядреното лоби в ЕС, който е защитавал неговите интереси в преговорите с България за АЕЦ.

още

За да стегне редиците и да предотврати възможността референдума да стигне до гласуване в пленарна зала, преди ден шефът на царската група отмени командировките и болничните.

Според депутати от ДПС, групата на Доган ще подкрепи позицията на колегите си от НДСВ. Очаква се по-късно днес и нововремци да решат как да гласуват. Трима от тях са се подписали под искането за референдум.

Идеята тръгна като инициатива от бившата ПГ НИЕ и бе подкрепена от всички депутати от левицата, от представители на БЗНС НС, както и от четирима от управляващата НДСВ. До момента предложението парламентът да насрочи референдум все още не е внесено в деловодството на Народното събрание. Лидерът на БСП Сергей Станишев отказа да се ангажира с конкретен срок, обяснявайки, че въпросът, който ще се зададе на референдума, трябва да се уточни заедно с всички депутати, подкрепили искането.

Първоначалната формулировка, обявена от БСП, бе "Съгласни ли сте 3 и 4 блок да бъдат затворени преди присъединяването на България към ЕС и преди изтичането на определения им лиценз?". По този повод днес Илчев коментира, че е некоректно да се иска един отговор на два въпроса.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?