Ферхойген: Загреб не трябва да се надява твърде много на членство в ЕС през 2007 г.

Хърватското правителство не трябва да има твърде големи очаквания, че ще се присъедини към ЕС през 2007г., заяви еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген в интервю за Зюддойче цайтунг в петък, съобщи Хина.

Вестникът посочва, че новият хърватски премиер Иво Санадер е поискал по време на неотдавнашното си посещение в Брюксел преговорите с Хърватия да започнат още това лято, за да може страната да се присъедини към ЕС през 2007г.

Ферхойген обаче предупредил хърватското правителсво да не преувеличава очакванията си за присъединяване към ЕС през 2007г. 2007г. е дата, която може да донесе големи разочарования, заявил еврокомисарят по разширяването в отговор на въпрос на репортер.

Зюддойче цайтунг отбелязва, че международният трибунал в Хага от дълго време иска от Загреб да екстрадира обвинения във военни престъпления генерал Анте Готовина.

Ако Хърватия предаде "народния герой" на трибунала, Европейската комисия би могла да одобри молбата за членство на Хърватия още тази пролет, пише вестникът, като добавя, че Загреб се надява премиерите и президентите на страните от ЕС да одобрят започването на преговори за присъединяване на срещата на върха на евросъюза, насрочена за юни.

По БТА

Още от Европа

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?