Фериботът в Силистра ще превозва камиони срещу 80 евро

Осемдесет евро с ДДС ще струва превозът на камионите над 25 тона в едната посока през река Дунав между Силистра и Каларъш, съобщиха в понеделник от “Дунавски индустриален парк”. Дружеството е концесионер на новия фериботен комплекс, който беше открит официално от министъра на транспорта Петър Мутафчиев в понеделник. Камионите с капацитет до 25 тона ще се превозват от новия ферибот на цена от 70 евро. Десет евро ще струва транспортирането на леки автомобили, а за автобуси до 44 места, цената ще е 50 евро, поясниха от компанията концесионер.

Над 13 млн. евро е инвестицията на "Дунавски индустриален парк" АД във фериботния терминал, транспортните средства и индустриалната зона. Правителството изгради КПП и пътна връзка с терминала. Фериботният терминал е разположен на над 65 хил. кв. м площ и е първата концесия от типа  “построй-експлоатирай-предай”. Дружеството спечели 35-годишната концесия в края на 2005 година, а договорът е подписан през февруари 2006 г.  Превозът през реката край Силистра e оптимален вариант за трафика на камионите от Турция към Украйна и обратно, коментираха от дружеството-концесионер.  

“Дунавски индустриален парк” продължава работата си за доизграждане на многофункционално товарно пристанище в индустриалната зона на Силистра. През следващите 2 години за завършване на тази зона, където ще могат да акостират и кораби от типа река-море, ще се инвестират още около 13 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес