Фериботите тръгнаха към откъснатия от неделя насам от света Самотраки

Фериботите тръгнаха към откъснатия от неделя насам от света Самотраки

Фериботът "Андрос Джет" е отплавал по обед от гръцкия остров Наксос към остров Самотраки, където съчетанието от силен вятър и повреда на главния ферибот, осъществяващ връзката с пристанището на град Александруполис в континенталната част, остави стотици туристи блокирани от неделя.

В момента на Самотраки има около 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия.

По информация на българското външно министерство корабът трябваше да потегли около 12.00 часа на обяд. Очаква се той да пристигне на пристанище Самотраки в 22.00 часа тази вечер. Ще натовари пътници и леки автомобили веднага и ще отплава към Александруполис.

Ако условията позволяват, фериботът "Андрос Джет" ще направи следващо пътуване до Самотраки веднага.

В четвъртък, 15 август, корабът ще изпълнява толкова маршрути, колкото е необходимо, за да облекчи ситуацията на остров Самотраки. Този кораб не може да превозва камиони, се уточнява в съобщението.

"Андрос джет е бърз и ще може да извършва много пътувания към и от Александруполис", каза кметът на Самотраки Танасис Вицас. "Той ще направи толкова курсове, колкото е нужно", добави Вицас, цитиран от вестник "Катимерини".

Решението за пренасочване на "Андрос Джет" бе взето във вторник от гръцкото министерство на корабоплаването. Фериботът е с капацитет 600 пътници и 75 автомобила.

Поради нарушените връзки, островът изпитва остра нужда от почти всякакви продоволствия. По тази причина фериботът "Анакс" започва от 14 август да превозва камиони с продоволствия от пристанището в Александруполис, предназначени за Самотраки.

По последна информация на кметството и на пристанищните власти на Самотраки в сряда от и към острова се очаква да бъдат осъществени няколко курса, съобщиха от МВнР.

Това са:

Кораб "Зефирос", само за пасажери:
Самотраки - Александруполис - 10:30, 15:30, 20:30
Александруполис - Самотраки - 13:00, 18:00

Кораб "Анакс", само за автомобили
Самотраки - Александруполис - 12:00, 21:00.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към екипите на местните власти на пристанището или да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.

Вчера българските туристи, блокирани на Самотраки, можеха да получат безплатна храна веднъж дневно в няколко заведения в близост до пристанището Камариотиса, както и безплатна нощувка.

Облекченията бяха осигурени от гръцките местни власти заради проблема с фериботните връзки и бяха в сила за всички туристи срещу предоставяне на документ за самоличност.

Хотелиери на Самотраки се оплакват от множество отменени резервации, след като стотици туристи останаха блокирани на острова през последните дни, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Проблемът доведе също до недостиг на хранителни продукти на острова. Туристи се оплакаха, че са останали без пари и не разполагат с храна и подслон. Общината осигури настаняването на някои, а други прекараха нощта в палатки или се принудиха да платят солени цени за нощувките, пише гръцкият вестник.

Споделяне

Още по темата

Още от България