Фериботите в Гърция остават в пристанищата до сряда сутринта

Гръцкият моряшки съюз реши да удължи с още денстачката, предизвикала хаос в трафика

Фериботите в Гърция остават в пристанищата до сряда сутринта

Гръцкият моряшки синдикат реши да удължи стачкатаси с още един ден - до сряда сутринта, което може да засегне допълнително пътническия график и да остави блокирани туристи на гръцките острови, съобщи Ройтерс в понеделник.

Първоначално обявената като двайсет и четиричасова стачка предизвика днес хаос във фериботния трафик между континентална Гърция и островите на страната. Корабите не отплаваха по маршрутите до и от десетки острови, като оставиха хиляди посетители без транспорт. Островите без летища са фактически откъснати.

Стачката започна веднага след като преговорите между Гръцкия моряшки съюз и корабните компании завършиха без резултат в неделя. Синдикатът настоява за увеличение на заплатите с 5 процента, докато компаниите предлагат увеличение от 1 процент.

Моряшкият синдикат обяви в съобщение, че "за осем поредни години моряците не са получили дори и едно евро увеличение" на заплатата и поиска от пътниците разбиране и подкрепа. След осем години на мерки на икономии, наложени по препоръка на международните кредитори на страната - ЕС и МВФ, лявото правителство обеща да повиши минималната заплата.

Моряците и други работници в сектора искат повишение на заплатите, за да бъдат компенсирани за годините на орязване на доходите по време на мерките за икономии. Те изтъкват, че работодателите имат увеличение на печалбите и трябва да ги компенсират за лишенията по време на кризата.

Синдикатът се надява на успех, предприемайки 24-часовата стачка в активния туристически сезон. Пристанищната полиция обаче не очаква много туристи да бъдат засегнати, тъй като фериботните компании са ги информирали през седмицата и не са продавали билети за понеделник.

Днес и утре в страната ще стачкуват и университетските преподаватели. Протестът им съвпада с първите два дни от септемврийската изпитна сесия. И в този случай те настояват за увеличение на възнагражденията.

рязване на доходите по време на мерките за икономии. Те изтъкват, че работодателите имат увеличение на печалбите и трябва да ги компенсират за лишенията по време на кризата.

Споделяне

Още от Европа