Фермери блокираха ГКПП Капитан Петко Войвода

Фермери блокираха в петък за половин час пътя до ГКПП Капитан Петко Войвода. Около 20 животновъди застанаха на средата на пътното платно и се наложи полицаи да отклоняват преминаващите автомобили.

Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, заяви, че протестиращите настояват премиерът Сергей Станишев да създаде кризисен щаб за българското животновъдство и земеделие по подобие на този за боклука на София.

Според земеделците селското стопанство е важен и структуроопределящ отрасъл за страната, който заради бездействието на управляващите е стигнал до дъното. Протестиращите заявиха, че блокират пътя, защото искат Европа да ги чуе и да разбере каква е ситуацията в българското земеделие.

По-късно днес фермерите ще решат как да продължи стачката им през следващите дни. Един от вариантите е идната седмица стопаните да блокират със стада крави главния път край Симеоновград.

В сряда животновъди издигнаха палатков лагер пред земеделското министерство като протест срещу политиката на държавата в сектора. Сред исканията на млекопроизводителите са защитни изкупни цени на млякото от 1 лв. за литър, ускоряване на идентификационната система към Разплащателната агенция и субсидиране на произведено и продадено качествено сурово мляко, като субсидията за литър да не бъде по-малка от 200 лв. за тон краве и 250 лв. за тон овче и биволско сурово мляко.

Те настояват и за спешни мерки за преодоляване на създалата се ситуация, при която преработватели отказват да изкупуват сурово мляко, както и за въвеждане на защитни мита при вноса на млечни продукти и суровини за млечната индустрия от страни извън Европейския съюз.

Споделяне

Още от България