Фермери блокират пътища и граници в сряда

Фермери блокират пътища и граници в сряда

С блокада на вътрешни пътища на страната и на гранично пропускателни пунктове заплашиха в неделя фермери. Председателят на Асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов заяви на пресконференция, че “този път сме готови да стигнем и да минем действията на колегите си от Гърция“, ако до сряда премиерът Сергей Станишев не приеме представители на организацията.

Ако срещата не се състои, ще бъде блокиран пътният възел "Петолъчката" до Сливен, а при евентуален национален протест и на границите.

В началото на миналата седмица фермерите, водени обаче от асоциацията на Андриан Цаконски, вече блокираха на пресекулки Дунов мост, както и фериботите при Видин и Оряхово. Въпреки че на крака им отиде земеделският министър Валери Цветанов те не са доволни от резултатите.

“Няма никакви промени до тук с тези преговори, които сме водили с Министерството на земеделието и министъра. Само лъжи от страна на министъра“, заяви Синапов.

Асоциацията вече е изпратила до министър-председателя писмо с исканията си. Ако бъдат приети от премиера, животновъдите ще настояват за подписване на споразумение с "твърди и спешни решения за спасяването на отрасъла", каза Синапов.

Едно от тях е въвеждането на идентификационна система на отглежданите от животновъдите добичета, каквито бяха исканията и при протестите в края на миналото лято и есента. Въпреки обещанията, че тя ще тръгне през октомври и плащанията за фермерите вече ще е според броя на отглежданите животни това не стана. нещата не се ускориха и след о ставката на шефа на националната ветеринарно-медицинска служба Жеко Байчев, сочен за главния виновник за липсата на идентификационна система. Миналата седмица последно от министерството на земеделието и храните съобщиха, че искат от фермерите да подадат до края на февруари актуални данни за изхранваните животновъди, за да стартира вече системата.

Синапов заяви в неделя, че насроченият за сряда протест няма да се състои, ако на поисканата среща с премиера бъде поет ангажимент за създаването на идентификационната система до 10 - 15 дни, за да може българските фермери да са конкурентноспособни.

„Надявам се всички колеги от страната да дадат своята подкрепа. В крайна сметка, ние от ръководството на Националната асоциация на животновъдите, не защитаваме само нашите интереси, ние защитаваме интересите на всички животновъди от цялата страна”, каза още той.

Споделяне

Още от България