Фермери готвят протести заради забавено отпадане на търговската им регистрация

Земеделските производители от Пазарджишко обявиха, че ще предприемат протести и дори блокиране на магистрала "Тракия", ако продължи да се бави отпадането на изискването за задължителната им регистрация по Търговския закон.

Според Стоян Кузев, производител от с. Юнаците, цитиран от БТА в петък, има сериозно напрежение в сектора, защото цялата печалба, която отчитат земеделските стопани, ще трябва да отиде за издръжка на регистрираната фирма. Кузев съобщи, че сутринта представители на производителите са имали разговори с областния управител на Пазарджик Дончо Баксанов и с директора на "Стокови борси и тържища" Едуард Стойчев.

 

През следващата седмица производителите ще изпратят искане до Народното събрание за ускоряване на процедурата по промени в Закона за стоковите борси и тържищата, които да доведат до отпадане на задължителната регистрация.

 

Производителите предупредиха, че ако това не се случи, ще преминат към протести, като не изключиха и блокиране на магистрала "Тракия". Те твърдят, че исканията им се подкрепят и от техните колеги от други региони в страната.

 

Представителите на сектора отбелязаха, че имат разбирането на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, но тъй като законът е в обхвата на министерството на икономиката, очакват оттам по-бърза реакция за необходимите поправки.

 

От агроведомството уточниха, че още на 14 февруари Найденов е поискал да се направят поправки в Закона за стоковите и тържища и да отпадне задължителната регистрация по Търговския закон. Целта е да отпаднат ограничаващите текстове, касаещи организацията и дейността на пазарите на производители и изискванията за търговия със земеделски продукти, произведени от земеделски производители, регистрирани по Наредба №3 от 29 януари 1999 г.

Споделяне

Още от Бизнес