Фермери искат среща с премиера, очакват фалити заради завръщането на чумата по свинете

Фермери искат среща с премиера, очакват фалити заради завръщането на чумата по свинете

Свиневъди настояват за спешна среща с премиера Стефан Янев и със земеделския министър Христо Бозуков. Браншът очаква фалити след появата на нови огнища на Африканска чума по свинете(АЧС) през последния месец и потенциалното ѝ разрастване в идващите месеци. Преди две години болестта нанесе тежък удар по бранша и доведе до избиването на стотици хиляди животни.

"Тежката икономическа ситуация в сектора, породена от Covid пандемията и от Африканската чума по свинете, изисква задължителна намеса от държавата, в противен случай се очакват масови фалити", предупреди Димитър Михайлов от асоциацията на свиневъдите в България пред БНР .

"25 процента от българското свиневъдство беше заличено", каза Димитър Михайлов по повод ефекта от Африканската чума по свенете преди 2 години.

Притеснителното е, че след няколко месеца затишие през последната седмица чумата се завърна. Едно от огнищата е в незаконно частно стопанство. Михайлов недоумява защо все още има такива.

"Може да зададете тези въпроси на Българската агенция за безопасност на храните, които извършват този контрол", посочи той.

Завръщането на африканската чума по свинете обаче се случи в индустриална ферма в Априлци на 18 август. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат близо 13 000 животни от различни възрастови категории.

Стопанството, което визира Михайлов, бе установено на 19 август. То е в с. Красново, общ. Хисаря, обл. Пловдив. В засегнатия "заден двор" се отглеждат 5 животни – 2 свине-майки, едната от които с 3 неотбити прасета.

Междувременно в петък бе установена и трети обект с АЧС. То бе установено във фамилна ферма в с. Сбор, област Пазарджик. Населеното място се намира в 3-километровата предпазна зона около първото обявено огнище (на 18.08.2021 г.) в с. Априлци. В засегнатото стопанство се отглеждат 40 животни.

От Асоциация на свиневъдите посочват, че всяка от големите свинеферми още не са получили дължимите обезщетения от предишната вълна на чумата. Заедно с това се вдигат цените на фуражите и свиневъдите работят на загуба.

"По изчисление на нашата асоциация се очакват загуби между 70 и 100 милиона лева до края на годината ако продължава по този начин(чумата продължи да се разраства - б.а.)", посочи още Михайлов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес