Фермери получиха 65 млн. лв. по обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци

Фермери получиха 65 млн. лв. по обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) започна изплащането на субсидиите по схемите за обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци от Кампания 2016, съобщиха от фонда.

Кандидатите за финансово подпомагане задължително трябваше в срок до 31 януари да представят пред ДФЗ декларация по образец и документи за реализация на произведената продукция.

Близо 14 000 земеделски стопани, заявили площи с плодове, зеленчуци и оранжерийно зеленчукопроизводство, ще получат подпомагане по схемите.

Общият размер на изплатените средства по схемата за обвързано подпомагане за плодове е над 30.4 млн. лева.

По схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци са преведените субсидии са над 29.1 млн. лв., а по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство – над 4.2 млн. лв.

В публикувания индикативен график беше предвидено субсидиите по тези схеми да бъдат изплатени в периода от 1 до 10 април. По решение на ръководството на фонд "Земеделие" плащанията по схемите за плодове и зеленчуци оранжерийно производство бяха направени по-рано, поради което при изчисленията са ползвани индикативни ставки за всяка от схемите.

След приключване на проверките на всички документи, доказващи количества продукция, ще бъдат определени точните ставки. На тази база ще бъде направено преизчисление, с което земеделските стопани ще получат доплащане до пълното усвояване на средствата по схемата, е посочено в съобщението на ДФЗ.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?