Фермери получиха над 3 млн. лв. компенсации за пропаднали площи

Фермери получиха над 3 млн. лв. компенсации за пропаднали площи

За покриване на щети от пропаднали реколти заради природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2015 г. Държавен фонд "Земеделие" е превел 3 310 263 лв. на 386 фермери, съобщиха от ведомството във вторник.

С държавната помощ се компенсират 80% от щетите за плодове, зеленчуци, царевица за зърно, царевица за силаж, сладка царевица, тютюн, памук и други култури. Обезщетението за зърнени и фуражни култури е 50 на сто, а за зимна маслодайна рапица – 30%.

На подпомагане подлежат земеделските стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури в резултат на неблагоприятни климатични условия.

От земеделския фонд съобщиха още, че от 3 май започва прием на документи за участие в първия транш за доброволни ангажименти за хуманно отношение към прасета за угояване. Парите се отпускат за заявен брой животни при спазване на изискванията, включени в указанията за прилагане на схемата.

За първия транш заявления се подават до 20 май 2016 г. Вторият транш ще е отворен за прием от 1 до 23 септември, а третият – от 10 до 21 октомври 2016 година. Срокът за сключване на договорите и за изплащане на помощта за отглеждане на свине-майки и на прасета за угояване е до 1 месец след крайната дата за подаване на заявления.

Тази схема се прилага до края на 2017 г. Помощта покрива направени разходи или пропуснати приходи, свързани с ангажиментите за хуманно отношение към свинете, поети за най-малко 5 години. Средствата се предоставят на земеделски стопани, които доброволно прилагат ангажиментите за хуманно отношение.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?