Фермери предупреждават за риск от злоупотреби по схемата за плодове в училище

Фермери предупреждават за риск от злоупотреби по схемата за плодове в училище

Съществува опасност от злоупотреби по схеми "Училищен плод“ и "Училищно мляко“. Това твърдят от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци. Наредбата за доставките беше променена по настояване на вицепремиера Валери Симеонов.

От асоциацията подозират, че има лобистки интереси тази година.

Преди дни от асоциацията сигнализираха с писмо, че съществува реална опасност един единствен земеделски производител да получи почти половината от държавната поръчка за доставка на плодове и зеленчуци за детските градини и училищата през новата учебна година. 

Производителите обясняват, че в Държавен фонд "Земеделие“ преди дни са приели заявление от една фирма, която ще обслужва 44% от учебните заведения по програма "Училищен плод“. Кандидатът се позовава на промени в Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения, приети през пролетта.

Според асоциацията промените не са в полза на реалните земеделски производители, а облагодетелстват търговци, като дават възможност един субект да получи огромен дял от доставките.

Чавдар Маринов, който е представител на асоциацията, каза пред бТВ, че притесненията им са, че Милена Рашева, която е подала заявление като земеделски производител, ще се облагодетелства от тази схема.

Самата Рашева заяви, че е подала само молба и тепърва предстои проверка, която ще установи дали фирмата ѝ може да покрие броя училища, които ще участват в програмата.

Слави Кралев от дирекция "Пазарни мерки и организации на производителите“ в Министерството на земеделието уточни, че тази схема се прилага в България от 2010 г. Тогава доставките са се извършвали само от търговци, през 2016 г. се дава приоритет и на производителите, но през миналата година това не е постигнато. Идеята е тази година наистина приоритет да имат производителите, каза Кралев. Той увери, че всеки от кандидатите за доставка на плодове в училище ще бъде внимателно проверен.

Споделяне

Още от Бизнес