Фермери ще протестират на главния път за Гърция

Снимка от предишен протест на животновъди край Дупница, БГНЕС

Четири сдружения на земеделски производители и животновъди от Югозападна България излизат в 11 часа на протест в района на Сандански. Те твърдят, че политиките на служебния министър Христо Бозуков обричат земеделието на агония.  В знак на несъгласие с действия на новото ръководство на ведомството те ще излязат на главен път главен път Е-79 в посока Кулата.

“Искаме спешно да се направи ревизия на средствата по "Агроекология", за които по времето на Мирослав Найденов (земеделски министър от първия кабинет на ГЕРБ – б.р.) заместник-министър Светла Боянова заявяваше многократно, че има много пари, които трябва ние да намерим начин да ги усвоим“, каза Велин Мицев, председател на сдружението на животновъдите в Сандански пред БНР.

Той допълни, че за пашуване в националните паркове "Пирин“, "Рила“ и "Централен  Балкан" фермерите е трябвало да  получат доплащания в размер на 300 лева за животно, но досега не са взели нищо. Фермерите са недоволни, че властите не провежда информационна кампания за възможностите на новите мерки, по които могат да кандидатстват тази година земеделските производители. 

Животновъдите са недоволни от това, че земеделското министерство спира мярка 10 "Агроекология и климат" и мярка 11 "Биологично земеделие". По тези две мерки със заповед на служебния министър е прекратен приемът на заявления за подпомагане.

Животновъдите обмислят да направят протест около 20 март в София пред земеделското министерство.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?