Фермери тръгнаха да съдят Калина Илиева

Фермери тръгнаха да съдят Калина Илиева
Фермери, засегнати от действията на бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, са наели европейски адвокатски кантори, за да търсят правата си, тъй като са били ощетени от включването им в т. нар. черен списък с нарушителите с проекти по програмата САПАРД. Това съобщи пред БНР Стефан Райчев, който е собственик на една от най-големите фирми за преработка на месо.

За опасността земеделци да съдят не само Калина Илиева, а и държавата, предупреди преди десети дни земеделският министър Мирослав Найденов след поредната порция разкрития за действията на бившата шефка на фонда, подала стотици сигнали срещу фермерите, заместниците си и самия Найденов до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и до българската ДАНС, довели до подслушването на агроминистъра.

Според Райчев и останалите компании така Илиева блокирала достъпа им до 150 млн. евро по програмата, които така и останаха неусвоени и страната ни загуби това еврофиннасиране.

Месопреработвателните фирми настояват всички проекти за финансиране по програма САПАРД, които са приемани през мандата на Калина Илиева, да бъдат проверени основно. Стефан Райчев подчерта, че изобщо не е ясен критерият, по който е съставен този списък на проектите, както и критериите за редовност на документацията. Фермерите искат да се изясни какво е участието в изопачаването на данните не само на Калина Илиева, но и на нейният тогавашен заместник и шеф на Агенция САПАРД Константин Паликарски.

"99 процента от фермерите в България са набедени като измамници", твърди Стефан Райчев, като се базира на собствено разследване по темата. Райчев поясни, че фирмите, работили по програмата САПАРД, са се обърнали към юридически кантори, които обслужват Европейската комисия, защото българските юристи "не са подготвени и не са наясно с тази материя".

Настоящият директор на Фонд "Земеделие" Светослав Симеонов заяви пред БНР, че този списък ще бъде преразгледан и много бързо ще се вземе решение дали има или няма нарушение по подадените сигнали.

Големият проблем пред фонд "Земеделие" остава, тъй като самата програма САПАРД е приключила и всички плащания оттук нататък ще се извършват със средства на държавата. Ако фондът загуби делата, те ще бъдат за сметка на държавния бюджет, допълни Светослав Симеонов.

Той подчерта, че фонд "Земеделие" работи по ясни критерии и правила и никой не си позволява да упражнява политически натиск върху работата на фонда. Предложението за създаване на временна анкетна комисия в Народното събрание, която да разследва не само периода „Калина Илиева“ в земеделския фонд, а изобщо механизмите и практиките при разплащането с евросредства, е добро за работата на фонда, смята още Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?