Фермерите остават извън регулациите при горивата и отменят протеста си

Обещание от ГЕРБ да подкрепи редактираните регламенти, които ще са в сила от 2019 г.

сн: Министерство на земеделието и храните

Земеделските производители няма да бъдат третирани като търговци в новия закон за административните регулации при продажбите и транспорта на нефтени продукти. Те ще останат извън регулациите и отменят насрочения за вторник – 3 април, национален протест в София. Това съобщиха председателят на управата на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов и земеделският министър Румен Порожанов след среща в Министерския съвет, в която е участвал и премиерът Бойко Борисов

По време на разговора е било постигано съгласие за промяна на текстовете на закона, срещу който се обявиха и търговците на пропан бутан и малки бензиностанции, които считат, че целта е на пазара да останат само едрите дистрибутори, тъй като само те могат да си позволят тежките финансови изисквания за регистрация на търговец по този закон и банкови гаранции за извършване на дейност.

Така фермерите ще бъдат разглеждани не като търговци, а като потребители, стана ясно от думите на Порожанов пред журналисти в понеделник.

"През последните няколко дни имахме много интензивни разговори, свързани със законопроекта за горивата. Това, което създаде известно напрежение, беше формулировката, че земеделският производител се третира като търговец и в рамките на това има доста регулации, които той трябваше да изпълни. Тези регулации нарушаваха съществуващия режим, който смятаме, че работи много добре, включително и в контролната си част“, заяви земеделският министър.

Секторът вече е на светло, с ясни правила, платени данъци и акцизи, аргументира бъдещите поправки на законопроекта Порожанов.

Председателят на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата и един от вносителите на проектозакона Емил Димитров – Ревизоро съобщи, че по молба на премиера Бойко Борисов е поел ангажимент да обобщи промените между първо и второ четене, за да бъдат предложени за одобрение в различните комисии на парламента. На свой ред премиерът е поел ангажимент ГЕРБ да подкрепи законопроекта, който се очаква да влезе в сила от 1 януари 2019 г.

Земеделците няма да понасят административна и финансова тежест, като за регистрираните до момента няма да има нови условия и те ще получат служебно и безплатно удостоверенията за регистрация, обясни Димитров.

Ще има облекчен режим за тези, които досега не са се регистрирали - за това как да позиционират своите резервоари по вид, обем и местонахождения, като контролът ще става без нивомерни системи, посочи още той. Митническата и приходната агенции ще разработят системата за целите на контрола, без да се утежняват допълнително земеделските производители.

Представителят на "Обединените патриоти" допълни, че зърнопроизводителите са декларирали, че нямат намерение да търгуват с горива и затова не трябва да бъдат третирани като такива. Никой от фермерите, присъствали на срещата, не е възразил срещу това да има санкции срещу нелегалните бензиностанции и резервоари, допълни Димитров.

"Предстои изготвянето на доклад с всички постигнати договорености и баланс на интересите. В него ще залегнат всички постигнати до момента споразумения и ще бъде внесен на първо четене в зала. Между първо и второ четене всички предложения, които финансовият министър и неговият екип, съответно и браншовите организации изготвят като готов текст, за да улесня процедурата - аз лично ще ги внеса. По този начин ще спестим време. След това ще направим работни групи, на които законът да се придвижи и да бъде приет. Постигнахме споразумение влизането на закона да бъде от Нова година, за да могат земеделците да се подготвят, тъй като това са си процедури, а и те сега в момента са заети с друга дейност“, посочи още Ревизоро.

Спорният законопроект цели затягането на контрола върху търговията с горива и наливането на 1 млрд. лв. годишно в бюджета, които в момента изтичат от неплатени данъци и акцизи. Той обаче бе отхвърлен в петък от земеделската парламентарна комисия, а два дни по-рано и от икономическата, след като Дпроектодокументът получил отрицателни становища от финансовото, икономическото и земеделското министерства.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес