Фермерите ще получат 1 млрд. лв. субсидии до края на 2019 г.

Танева и Борисов разгледаха животните на изложението, сн. МЗХГ

"Плащания, в размер до 1 млрд. лв. ще получат до края на годината българските земеделски производители. Сумата включва плащанията по схемите за директни плащания, както и очакваните плащания по инвестиционните мерки от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.)“. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в събота при откриването на животновъдно изложение в сливенското село Мечкарево. В него участва и премиерът, с когото разгледаха животните.
 
По план на 18 октомври Държавен фонд "Земеделие" трябва да започне плащанията  по Националната преходна помощ за говеда, овце-майки и кози-майки, които не са под селекционен контрол. През ноември ще бъдат изплатени средствата по de minimis, както и държавната помощ за зимните пръскания, чиито прием е отворен и в момента.

"На 1 декември ще започне изплащането по всички схеми по обвързаната подкрепа за животни на 100%. Планираме това да приключим до 9 декември. След това ще стартира най-голямото плащане за всички земеделски стопани – по Схемата за единно плащане на площ“, обясни Десислава Танева. Тя увери, че работата по картата за допустимия слой върви по график и именно това ще направи възможни плащанията. 
 
Министърът на земеделието подчерта, че е планирано за първи път до 20 декември да се изплатят средствата по мярка 13.1 "Компенсационни плащания в планински райони" – НР 1 и НР 2.
 
Десислава Танева приветства участниците в изложението и подчерта, че това е празник за българското елитно животновъдство. "Радвам се, че независимо от трудностите, можем ежегодно да се срещаме тук, за да покажем най-доброто от селекционните животни у нас", каза още агроминистърът, цитирана от пресцентъра на ведомството.

По време на 15-о изложение се представят над 600 селскостопански животни, демонстриращи богатото биологичното разнообразие на страната ни и достиженията на селекцията, провеждана от развъдните организации в областта на говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?