Фермерите ще получат над 1 млрд. лева до края на годината

Фермерите ще получат над 1 млрд. лева до края на годината

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) ще изплати близо 1 млрд. лв. до края на годината. Това съобщи изпълнителният директор на фонда Живко Живков по време на Осмия национален семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

От тях 735 млн. лв. са по схемите на директните плащания за Кампания 2018, близо 100 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони.

До 10 декември ще тръгнат и средствата по първия транш за отстъпка от акциза на горивата.
Първото плащане ще е около 73 млн. лв. Останалите ще се преведат в началото на следващата година. Общата сума е 84 млн. лв., като фермерите ще получат отстъпка от акциза за литър закупен газьол в размер на 0.38 лв. Ставката ще бъде определена от министъра на земеделието.

Вече е преведен първия транш от общо 35 млн. лева по двете схеми – Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1), както и по тази за овце - майки и кози – майки.

Всички плащания към фермерите през тази година вървят ритмично, заяви Живков.

През 2019 г. се очаква да започне работа Система за електронни услуги на Държавен фонд "Земеделие". Тя ще наследи действаща в момента "Система за индивидуална справка по директните плащания" с цифровите географски данни за заявените парцели за подпомагане за кампаниите по директните плащания, файлове за изтегляне с графичните данни за парцелите, които са заявили за подпомагане. Ще бъде разширена и с много допълнителни възможности.

Новата мрежа ще улесни и кореспонденцията между земеделските производители и фонда. Тя ще позволи да се подават електронно заявления за подпомагане и ще осигури непрекъснат достъп до тях.

В разработената индивидуална за всеки кандидат среда, ще бъде осигурена възможност за визуализация на електронни документи, уведомления и географски данни.

В публичната част на системата ще са налични регистри и справки, нормативни документи, калкулатори, както и специализирана географска карта.

Фонд "Земеделие" изгражда Системата за електронни услуги в отговор на необходимостта на земеделския отрасъл от модернизация и дигитализация и очакванията са всички приеми да заработят поетапно през системата.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?