Фермерите ще получат по 167 евро/ха за щети от зимуващи гъски

Фермерите ще получат по 167 евро/ха за щети от зимуващи гъски

Зърнопроизводители, чиито посеви са пострадали от зимуващите червеногуши гъски, ще бъдат компенсирани с по 167 евро на хектар. Средствата за възстановяване на опасените от гъските ниви ще дойдат от Програмата за развитие на селските райони, управлявана от държавен фонд "Земеделие". Това съобщи във вторник на среща със зърнопроизводители от Шабла Димитър Плачийски, експерт от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Включването на допълнителни компенсации за щетите, които нанасят върху житните култури червеногушите гъски по време на зимуването, е станало по предложение на БДЗП. Според експерти от дружеството световната популация на застрашения от изчезване вид червеногуша гъска е спаднала до 40 000 екземпляра, а по време на зимуването си у нас те се изхранват в ниви с площ 396 058 хектара, повечето от които в община Шабла.

По оценка на фермерите загубите, които понасят житните посеви от зимуващите птици, варират до петдесет процента.

Арендаторите, които желаят да получат компенсации, трябва само да декларират, че през следващите пет години половината от заявените ниви ще се сеят със зърнено-житни култури. Друго изискване е от 15 октомври до 15 март да не използват примамки за гризачи и плъхове. Крайният срок за кандидатстване по програмата е 30 март 2012 година.

Споделяне

Още от Бизнес