Фермерите ще получат по 4 лв./дка за пропаднали площи през 2016 г.

Фермерите ще получат по 4 лв./дка за пропаднали площи през 2016 г.

Фермерите ще получат средно по 4 лв. на декар за пропаднали площи през 2016 г. Средствата ще бъдат изплатени до 15 септември 2017 г., съобщи Държавен фонд "Земеделие".

В областните дирекции на фонда са приети 205 заявления на земеделски стопани по Схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през миналата година.

Общо заявената от тях площ е 5253.14 ха. Предвиденият ресурс за компенсации за пропаднали площи е 2.1 млн. лв., е посочено в съобщението.

Най-много са подадените заявления от земеделци в Сливен - 27 броя, на следващо място е Хасково с 22 и Добрич с 19.

С Държавната помощ се компенсират до 80% при щети от измръзване, осланяване, наводнение, преовлажняване или градушка от действителните разходи за отглеждане на царевица, грах за зърно и едногодишни бобови, картофи, плодове и други зеленчуци.

Обезщетението за зърнени, фуражни култури, слънчоглед е 50 на сто, а за зимна маслодайна рапица – 30%. При щети от суша помощта е до 40%.

На подпомагане подлежат земеделските стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури, в резултат на неблагоприятни климатични условия.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?