Фермерите ще получат с 20 млн. евро по-малко субсидии от ЕС

Фермерите ще получат с 20 млн. евро по-малко субсидии от ЕС

Европейската комисия (ЕК) глобява България с 20 201 783 евро заради неправомерно изплатени директни плащания на фермерите за 2007 г. - първата годината от членството ни в ЕС. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред журналисти в четвъртък.

Санкцията не е изненадваща, още през октомври 2009 г. българският представител в Европейската сметна палата Надежда Сандолова предупреди за тази опасност, тъй като европейският одитен орган е установил, че има нередности и слабости в контролните системи в Държавен фонд “Земеделие“(ДФЗ). Извършени са били плащания за земи, за които не се полагат субсидии, констатирани бяха и случаи на прехвърляне на земи от една категория в друга, за да се получат субсидии за тях, надписвани са били и площи.

Нарушенията на бившото ръководство на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са описани на седем страници в писмо, получено в четвъртък във ведомството.

Санкцията възлиза на 10% от платените ни през 2007 г. европейски субсидии, като можеше да бъде от 25 до 100%, коментира Найденов. Усилията на новото ръководство на ДФЗ обаче спасили частично положението и глобата била по-ниска.

“Безобразията на бившия земеделски министър Валери Цветанов ще се платят от всички фермери, тъй като тези над 20 млн. евро ще бъдат приспаднати от предвидените суми за 2010 г. и намаленият размер ще се разпредели на всички земеделски производители и те ще получат по-малко пари“, обясни агроминистърът.

“Цветанов беше предупреден от ЕК да не допуска плащания по прословутия код 6, тъй като това ще е неправомерно, но той сякаш направи напук“, заяви Найденов. По код 6 за пустеещи земи във високопланинските региони, мери, пасища и ливади са били платени 4.5 млн. лв., като пари са давани включително и за представени като пасища запуснати селски стадиони, гробища и складови бази, установи преди време проверка и на българската Сметна палата.

На лицата, на които са платени неправомерно сумите, техният размер е бил приспаднат от плащанията за 2008 г. и са възстановени, но въпреки това нарушенията са си нарушения и глобата е процент от евросубсидията.

По думите на агроминистъра тази санкция трябва да е обеца на ушите на селскостопанските производители, които поставят ведомството под натиск за изплащането на различни видове субсидии. “Като им орежат парите за 2010 г., да ходят да протестират пред централата на ДПС“, допълни той.

Сега България има 30-дневен срок да обжалва санкцията и страната ни ще се възползва от тази възможност, “ще се опитаме да направим невъзможното да намалим глобата“, каза Найденов. Мотивът ни пред Брюксел ще е, че нарушенията са преустановени и са взети мерки в бъдеще да не се допускат такива нарушения. Шефът на ДФЗ Калина Илиева уточни, че в подготвяна нова наредба за кандидатстване за евросубсидиите ще се регламентира много точно кои пасища, мери и ливади във високопланинските райони ще се допускат за подпомагане със средства на ЕС.

По думите на Найденов глобата може да бъде свалена на 5 или на 2 процента от парите за 2007 г.

В писмото си Главна дирекция “Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК е предупредила България, че е възможно подобна санкция да бъде наложена и за платените суми от евросубсидията през 2008 г., каза още Найденов. Становището от извършената проверка за тези субсидии ще бъде изпратено на по-късен етап. 

Той заяви още, че сегашната кореспонденция с Брюксел ще бъде изпратена до прокуратурата, за да се приложи към делото, водено срещу Валери Цветанов за престъпления по служба.

Споделяне

Още по темата

Още от България