Фермерите ще получават помощи за борба с доматения молец

Фермерите ще получават помощи за борба с доматения молец

Зеленчукопроизводителите в България ще получават помощи за борба с доматения миниращ молец, съобщиха от Министерството на земеделието и храните в сряда. Схемата за подпомагане е била публикувана в Регистъра на Европейската комисия, ще се прилага през 2012 и 2013 г., но точно как предстои да реши Държавен фонд "Земеделие".

Финансирането се налага, за да се се прекрати разпространението на появилия се през 2009 г. за пръв път у нас доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)”. Вредителят се разпространява изключително бързо на територията на страната и от няколко места, където е бил установен преди около три години, сега той е нападнал 21 области у нас.

Затова държавата прие национална програма с мерки за борба с доматения молец. Те предвиждат и компенсации за фермерите, претърпели загуби заради вредителя, и за закупуване на препарати за унищожаване и защита от молеца. Със средствата от новата схема за помощи ще се покрият частично разходите на зеленчукопроизводителите за закупуване на средства за растителна защита от доматения молец.

При доказано с лабораторен анализ от агенцията по храните масово намножаване на вредителя по други зеленчукови култури, помощ ще се предоставя и на тях, допълниха от агроведомството.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?