Фермерите ще вземат 14-15 лв. /дка евросубсидия

Фермерите ще вземат 14-15 лв. /дка евросубсидия

Одобрена е схемата за национални доплащания към европейската субсидия за земеделие за 2007 г., съобщи във вторник министърът на земеделието и горите Нихат Кабил при откриването на 16-ото международно селскостопанско изложение АГРА в Пловдив. Така освен сумата за преки плащания от Европейския съюз, която се очертава да е около 9-10 лв./дка,  българските фермери ще получават още 5 лв.

Съгласно решение на МС от края на 2006 г., 25 процента от средствата по програмата за развитие на селските региони са прехвърлени за доплащания в земеделието през тази година. Механизмът може да се прилага в първите три години от членството на страната ни в ЕС за селскостопански култури като полските, зърнено-бобови, ориз, хмел и черупкови плодове. Трансферът на средствата трябва да намалява с по 5 процента всяка година, защото с по толкова ще нараства размерът на преките плащания за фермерите.

Българските производители през тази година ще вземат 25 процента от субсидията, получавана от колегите им в старите страни членки на ЕС. След като достигне 50 процента, безвъзмездната помощ от Европа ще започне да расте с по 10 на сто годишно.

Взетото в понеделник решение за националните доплащания в земеделието се отнася за 78,150 млн. лв. Заедно със заложените 391 млн. лв. евросубсидия за 2007 г . и 19,510 млн. лв. от националния бюджет те ще бъдат изплатени на селскостопанските производители, които са се регистрирали и са заявили, че искат да получават преки плащания за обработваните от тях площи, каза Кабил.

Очаква  се след 28 февруари, когато приключва крайният срок за регистрация и идентификация на обработваните площи, около 32 хил. фермери да получат правото на евросубсидия. В периода 1 март-15 май те трябва да подадат заявления, че искат да получават помощите и да посочат какви култури отглеждат.

Кабил съобщи още, че е предложил на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който се е съгласил, агроведомството да прехвърли част от своя бюджет и специалисти към Агенцията по кадастър във връзка  с издаването на скиците на земеделските земи, за да не се бави издаването им чрез бюрокращина през общинските земеделски служби и след това звената на Агенцията по кадастър. Вече общинските земеделски служби няма да се занимават с това, а ще се съсредоточат върху ангажиментите им във връзка със системата разплащане и контрол на европейските средства за селското стопанство, заяви министърът на земеделието.

Той допълни, че с Агенцията по кадастър са се разбрали при промяна на собствеността на земеделските земи информацията да се подава автоматично към системата за идентификация на нивите.

Споделяне

Още от Бизнес