Фермерите ще вземат 14-15 лв. /дка евросубсидия

Фермерите ще вземат 14-15 лв. /дка евросубсидия

Одобрена е схемата за национални доплащания към европейската субсидия за земеделие за 2007 г., съобщи във вторник министърът на земеделието и горите Нихат Кабил при откриването на 16-ото международно селскостопанско изложение АГРА в Пловдив. Така освен сумата за преки плащания от Европейския съюз, която се очертава да е около 9-10 лв./дка,  българските фермери ще получават още 5 лв.

Съгласно решение на МС от края на 2006 г., 25 процента от средствата по програмата за развитие на селските региони са прехвърлени за доплащания в земеделието през тази година. Механизмът може да се прилага в първите три години от членството на страната ни в ЕС за селскостопански култури като полските, зърнено-бобови, ориз, хмел и черупкови плодове. Трансферът на средствата трябва да намалява с по 5 процента всяка година, защото с по толкова ще нараства размерът на преките плащания за фермерите.

Българските производители през тази година ще вземат 25 процента от субсидията, получавана от колегите им в старите страни членки на ЕС. След като достигне 50 процента, безвъзмездната помощ от Европа ще започне да расте с по 10 на сто годишно.

Взетото в понеделник решение за националните доплащания в земеделието се отнася за 78,150 млн. лв. Заедно със заложените 391 млн. лв. евросубсидия за 2007 г . и 19,510 млн. лв. от националния бюджет те ще бъдат изплатени на селскостопанските производители, които са се регистрирали и са заявили, че искат да получават преки плащания за обработваните от тях площи, каза Кабил.

Очаква  се след 28 февруари, когато приключва крайният срок за регистрация и идентификация на обработваните площи, около 32 хил. фермери да получат правото на евросубсидия. В периода 1 март-15 май те трябва да подадат заявления, че искат да получават помощите и да посочат какви култури отглеждат.

Кабил съобщи още, че е предложил на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който се е съгласил, агроведомството да прехвърли част от своя бюджет и специалисти към Агенцията по кадастър във връзка  с издаването на скиците на земеделските земи, за да не се бави издаването им чрез бюрокращина през общинските земеделски служби и след това звената на Агенцията по кадастър. Вече общинските земеделски служби няма да се занимават с това, а ще се съсредоточат върху ангажиментите им във връзка със системата разплащане и контрол на европейските средства за селското стопанство, заяви министърът на земеделието.

Той допълни, че с Агенцията по кадастър са се разбрали при промяна на собствеността на земеделските земи информацията да се подава автоматично към системата за идентификация на нивите.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: