Фермерска блокада, ако бюджетът не доплаща евросубсидията

Фермерска блокада, ако бюджетът не доплаща евросубсидията

Зърнопроизводителите ще извадят селскостопанската техника и ще блокират всички пътни артерии в страната, ако правителството до 10 дни не намери средства за регламентираните от ЕС доплащания от националния бюджет към евросубсидиите, които фермерите ще получават през 2008 г. Това предупредиха в четвъртък представители на отрасъла, които внасят същия ден в Министерски съвет протестна декларация заради липсата на средства в бюджета за 2008 г. за тези цели.

Съгласно регламента на Европейския съюз за прилагането на общата селскостопанска политика фермерите има възможност освен директните плащания за обработен декар от европейските фондове да получават и средства от националния си бюджет. Съгласно договора за присъединяване България може да допълни евросубсидията с до 30 процента.

Такива средства за 2007 г. обаче не бяха предвидени в бюджета, за следващата година Министерството на финансите е отрязало искането на агроведомството да се заложат в бюджета 146.814 млн. лв. "Това сериозно поставя под въпрос ускореното догонване на средните европейски нива на развитие на отрасъла", посочи министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил ден по-рано пред Народното събрание в сряда при разглеждането и приемането на първо четене на проектобюджета. Той посочи още, че доплащанията, с които субсидията за обработвана площ ще стане 22 лв./декар, са много важни за конкурентноспособността на българските производители.

Кабил даде запример Полша, която предвиждала да изплати за хмел 120 евро за хектар, за тютюн 2 980 евро за тон първо качество и 2 384 евро за тон  второ, трето и четвърто качество, за картофи и картофено нишесте 63,31 евро на тон, за отглеждане на животни 116 евро на хектар, и допълнително за всички обработваеми земи 78 евро на хектар.

Тази година от еврофондовете земеделските производители получиха по 14 лв./дка за единица площ, заяви пред журналисти Петър Байчев от Съюза на зърнопроизводителите. В другите страни-членки на ЕС земеделските производители получават по 60 лв. на дка от евросубсидиите и допълнително по 30 лв. като съфинансиране от националните си бюджети, отбелязаха българските фермери.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?