Фермерски субсидии за 9 млн. лв. отпуска държавата

Фермерски субсидии за 9 млн. лв. отпуска държавата

Пет финансови линии за субсидиране на фермерите на обща стойност 9 млн. лв. стартира Държавен фонд „Земеделие”. Това съобщиха от фонда в четвъртък и уточниха, че финансирането е включено в списъка с държавни помощи, предоставен в Европейската комисия.

Основната част от средствата – 7 млн. лв., ще отидат за изхранване на животните и птиците от Националния генофонд. Финансовата линия за закупуване на фуражи стартира от 15 юни и приключва на 15 октомври, като ще се признават разходни документи от 1 април 2007 г.  Кандидатите за подпомагане трябва бъдат включени в актуализирани списъци, които се изготвят от Развъдните асоциации или от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Благодарение на подпомагането в предходните години контролираната част на популацията се е увеличила с 20 %, сочат данните на дирекция „Аграрно развитие” в земеделското министерство.

За закупуване на посевен материал от картофи за семепроизводство и консумация, за тази година се предоставят 1.3 млн. лв. Помощта за семепроизводство е  160 лв. на дка, а за закупуване на посевен материал за консумация – по 66 лв.на дка. Документи за подпомагане ще се приемат от 15 юни до 31 август, като субсидията ще се изплаща до 30 октомври срещу фактури от началото на 2007 г.

Субсидия от 0.40 лв. за кг. ще получат земеделските производители за произведен и продаден качествен пчелен мед. Общо по финансовата линия е заделен бюджет от 300 000 лв., документи се приемат от 15 юни до изчерпване на ресурса.

Производителите на ориз ще получат по 10  лв. на дка субсидия за ползване на поливна вода. По този начин фонд „Земеделие” ще поеме 20 на сто от разходите им. По финансовата линия, която стартира от 15 юни до 31 август, са предвидени 200 000 лв.  

Финансовият ресурс за производството и продажбата на неомаганен памук за отбрано и първо качество през 2007 г. е в размер на 300 000 лв.  Памукопроизводителите ще получат държавна помощ от 0.30 лв. за кг., но не за повече от 100 кг. на дка. Документи се приемат също в периода 15 август – 20 ноември, помощите ще се изплащатдо 10 декември.

Споделяне

Още от Бизнес